Hlavní obsah

Bugatti Chiron je šperk. Stejnojmenné hodinky za 1,5 milionu dolarů taky. Ukrývají malý motor W16

Foto: Bugatti

Hodinky s názvem Bugatti Chiron Blue Sapphire Crystal jsou jistě dražší než vaše auto a s největší pravděpodobností dost dražší i než celý váš dům. Hodinářská značka Jacob & Co. díky nim předvádí, co všechno je v hodinkovém světě ještě vůbec možné…

Článek

Americký výrobce hodinek Jacob & Co nemá žádnou košatou historii a jeho prvními zákazníky byly hiphopové hvězdy. Jenže časy se mění, a když v roce 2019 uzavřel partnerství s Bugatti a udělal dvě speciální provedení modelů Epic X Chrono a Twin Turbo Furious, vzali jej na milost i ortodoxní zastánci švýcarských hodinek s rodokmenem. Teď je tady jeho nejnovější počin. Hodinky, jejichž unikátní pouzdro skrývá neméně unikátní stroj.

Jde o takzvaný tourbillon, který vypadá jako plně funkční, ale řádně miniaturní replika osmilitrového, čtyřmi turby přeplňovaného motoru W16 v Bugatti Chiron. Písty se skutečně pohybují a turbodmychadla se točí, je to dokonalost sama.

Celý se skládá pouze z jednoho kusu modrého safírového skla, jehož vytvoření trvalo několik měsíců a vyžádalo si jak unikátní technologii zpracování, tak to nejlepší strojní vybavení, ale i hodiny a hodiny ručního leštění. Až když je celé pouzdro dokončeno, tak je safírové sklo zbarveno do modrého odstínu.

Hodinky Bugatti Chiron Blue Sapphire Crystal se skládají z 578 ručně zdobených a ručně sestavených součástek. Hodinky mají 51 kamenů a většina z nich je vidět i ze zadní strany. Mezi další výrazné detaily hodinek patří rezerva chodu inspirovaná palivoměrem Chironu a tři safírové korunky.

Hodinky taky mají takzvaný „Shock Protection System“ společnosti Jacob & Co., detaily z osmnácti karátového růžového zlata včetně spony a jsou na gumovém pásku. Zatím spatřil světlo světa jen jeden kus a dokončení samotného pouzdra trvalo jedinému řemeslníkovi zhruba 120 hodin. A cena? Celých 1,5 milionu dolarů, tedy cca 34 milionů Kč.

Každopádně tourbilliony Bugatti od Jacob & Co. se dají pořídit i levněji. Třeba s pouzdrem z růžového zlata, růžového zlata s diamanty, bílého zlata a čirého safíru. To pak přijdou na necelých 280 tisíc. Dolarů, samozřejmě.

Reklama

Související témata:
Načítám