Hlavní obsah

Autosalon Ženeva se konečně vrací! Známe datum i první premiéry, řada značek účast odpískala

Foto: Geneva International Motor Show

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po čtyřleté absenci se ženevský autosalon opět vrátí v tradičním formátu. Organizátoři dělají vše pro to, aby akce zase připomínala staré dobré časy.

Článek

Redakce jednotlivých automobilových magazínů už na ženevské výstaviště pomalu balily kufry a natáčecí techniku. Nikdo si nepřipouštěl, že by tehdy v roce 2020 - jen pár desítek hodin před slavnostním otevřením – mohl nastupující covid tak velkolepou událost opravdu zrušit. Ale stalo se.

Dozvuky pandemie přinutily organizátory zrušit akci také v letech 2021 a 2022, letos se zase veletrh neuskutečnil kvůli nejisté ekonomické situaci. Až teď se konečně zdá, že jsou všechny strasti definitivně zažehnány. Organizátoři oficiálně potvrdili termín letošního ročníku, oznamují první velkolepé premiéry a chystá se i slavnostní vyhlášení Evropského auta roku!

Ženevský autosalon 2024: Termín akce

Autosalon Ženeva 2024 se uskuteční od 26. února do 3. března, vítěze ankety COTY se dozvíme v předvečer úplného otevření hal. Vedení nejprestižnější evropské autoshow avizuje, že haly jsou již pronajaté, čímž by se mělo předejít spekulacím o zrušení události na poslední chvíli. Aby vystavovatelé ušetřili náklady, mohou využít předpřipravené stánky, jen dodají loga a vyberou si vlastní barvu.

Foto: Dacia

Na ženevském výstavišti si veřejnost vůbec poprvé prohlédne novou Dacii Duster.

Usnadnit život se vedení autosalonu snaží i novinářům a návštěvníkům. Uzavřelo totiž smlouvy se šestnácti hotely nejrůznějších kategorií poblíž výstaviště, aby nedošlo k drakonickému zdražení ubytování v době konání akce. Přesto si asi na návrat do starých kolejí budeme muset nějaký čas počkat. Zatímco poslední uskutečněnou Ženevu navštívilo na 600 000 lidí, příští rok se návštěvnost očekává poloviční.

Cena vstupenek

Za kolik se budeme moci přijít podívat na nejnovější výtvory světových značek ještě není zřejmé. Oficiální ceník bude zveřejněn až v lednu 2024. Pokud budeme vycházet ze starších cen, mohla by se jedna vstupenka pro dospělého návštěvníka pohybovat kolem 500 Kč. K dostání budou na oficiálních stránkách.

Z velkých evropských značek už účast potvrdila skupina Renault. Není se co divit, v Ženevě totiž proběhne výstavní premiéra malého elektrického hatchbacku Renault 5, ale i nové generace Dacie Duster. Známe však i první značky, které se do comebacku nezapojí. Neúčast potvrdil Volkswagen, ale také prémiové trio Audi, BMW a Mercedes-Benz. Nejisté je rovněž zapojení celého koncernu Stellantis. Prostor navíc jistě ráda využije plejáda čínských automobilek.

Reklama

Související témata:
Načítám