Hlavní obsah

Američané se chtějí zapojit do boje o nerostné suroviny pro výrobu akumulátorů. Jednají i s Volkswagenem

Foto: Volkswagen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký ropný gigant ExxonMobil jedná se společnostmi Tesla, Ford, Volkswagen i dalšími automobilkami, že jim bude dodávat lithium, které se používá pro výrobu baterií. S odvoláním na zdroje obeznámené se situací o tom dnes informovala agentura Bloomberg.

Článek

Rozhovory jsou podle ní součástí snahy Exxonu budovat aktivity v oblasti komponentů pro baterie pro elektromobily.

Současný přechod automobilového průmyslu od vozů se spalovacími motory k elektromobilům podporuje poptávku po lithiu a ohrožuje budoucnost klíčových aktivit společnosti ExxonMobil v oblasti těžby ropy a rafinace, píše Bloomberg.

ExxonMobil plánuje těžit 100 000 tun lithia ročně a chce si zajistit odběratele. Firma nedávno zahájila vrty na nalezišti v americkém státě Arkansas a nyní se rozhoduje, jestli tam bude těžit sama, nebo ve spolupráci s partnery. Jedná v tomto směru například s producentem lithia, firmou Albemarle, uvedly zdroje agentury Bloomberg.

Tesla, v jejímž čele stojí miliardář Elon Musk, je největším výrobcem elektromobilů na světě. Německý koncern Volkswagen, jehož součástí je mimo jiné Škoda Auto, nyní do elektromobility masivně investuje a v budoucnosti by chtěl vystřídat Teslu v čele globálního trhu s elektromobily.

Reklama

Načítám