Hlavní obsah

Co s vysloužilými baterkami z elektromobilů? Řešení existuje a začíná se prosazovat i v Česku

Foto: Volkswagen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost ČEZ ESCO chce letos vyrobit a dodat zákazníkům až 30 velkých bateriových úložišť vytvořených z dosloužilých akumulátorů elektromobilů Škoda. V dalších třech letech by to mělo být dohromady 150 úložišť. První bateriové systémy pro ukládání energie již dodala zákazníkům v ČR i zahraničí. Na tiskové konferenci to uvedl generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

Článek

„Bateriové systémy se stávají integrální součástí moderní energetiky a dají se využívat v elektromobilitě, nízkoemisním teplárenství, v kombinaci s obnovitelnými zdroji,“ uvedl Čermák. Například bateriové moduly z pěti elektrických Enyaqů, které mají stále kapacitu 70 až 80 procent, vytvoří nový bateriový systém, jenž by byl schopen zásobovat energií až 40 domácností denně, dodal.

Sekundární trh s bateriemi bude podle něho v Evropě rychle nabývat na důležitosti jednak jako součást cirkulární ekonomiky, ale i v rámci posílení domácí výroby a surovinové bezpečnosti, a tím i zkrácení dodavatelských řetězců v bateriovém průmyslu. O tyto baterie je už podle Čermáka zájem i v zahraničí a první kusy už byly dodány zákazníkům společnosti Elevion v Nizozemsku. Další brzy zamíří do Rakouska.

„Aktivně podporujeme rozvoj dobíjecí infrastruktury a celého ekosystému elektromobility. Intenzivně řešíme například second-life využití a následnou recyklaci trakčních baterií elektromobilů. Baterie, která ve voze již dosloužila, má stále velký potenciál, například v úložišti elektrické energie. Jejím druhým životním cyklem budeme nejen snižovat uhlíkovou stopu, ale zároveň tak poskytneme zákazníkům možnost využít rychlého dobíjení i tam, kde to distribuční síť jinak neumožňuje. Jsme proto rádi, že můžeme na těchto řešeních spolupracovat se silnými partnery, jako je Skupina ČEZ,“ uvedl člen představenstva Škoda Auto Martin Jahn.

Foto: Škoda Auto

Škoda Enyaq se letos představila ve své nejluxusnější verzi Laurin & Klement.

Škoda Auto dnes uzavřela se Skupinou ČEZ memorandum o porozumění v oblasti elektromobility. První společné projekty už odstartovaly. V areálu firmy EP Rožnov vznikne inovativní energetické centrum, kde bude poprvé v Česku mimo jiné vyzkoušen systém vehicle-to-grid, tedy využití elektromobilů jako baterie pro stabilizaci distribuční sítě. Obě firmy předpokládají další koordinaci při testování technologií pro pokročilé systémy řízení dobíjení elektroaut a rozpracování možných modelů jejich zapojení v energetice.

Dalším společným projektem je inovativní energetické centrum, jež vznikne v Ivančicích nedaleko Brna, které bude v rámci městského teplárenství testovat kombinaci energetických technologií a zjišťovat jejich ideální kombinace. Vedle kogenerace tu tak bude fungovat fotovoltaika, elektrokotel a tepelné čerpadlo. V rámci spolupráce zde také bude instalována energetická baterie v Česku vyrobená z dosloužilých akumulátorů.

Foto: Tomáš Hyan

Závod Kvasiny zahájil produkci hybridních Superbů s trakčními akumulátory Li-Ion.

Škoda Auto již vyrobila 500 000 baterií do elektromobilů a plug-in hybridů. Letos by se měla výroba zvýšit na 2300 akumulátorů denně. Škoda dlouhodobě spolupracuje se Skupinou ČEZ na řešeních pro dekarbonizaci a zvyšování energetické soběstačnosti. K největším společným projektům patří fotovoltaické elektrárny na pěti budovách servisního centra automobilky v Kosmonosech a také vznikající fotovoltaiky o celkovém výkonu 2,2 MW na střechách Škoda Parts Centra i logistických budov poblíž hlavního závodu automobilky v Mladé Boleslavi.

Načítám