Hlavní obsah

Nová Lada Niva? Díky Renaultu se jí konečně dočkáme!

Foto: Lada
Aktualizováno

Když jsme vám před pár dny ukázali koncept Dacie Bigster, což je výsledek fůze automobilky s trojlístkem Renault-Nissan-Mitsubishi, byli jste nadšeni. A teď máte druhý důvod k oslavě, dočkáme se totiž i dlouho slibované, ale nikdy nerealizované reinkarnace Lady Nivy, která vznikne pod stejnou taktovkou!

Článek

Pod křídla trojlístku Renault-Nissan-Mitsubishi patří i ruská značka Lada, a tak se po dlouhých osmačtyřiceti letech nesmrtelná Niva dočká svého nástupce. V roce 2024 by se měl objevit nový model, který původní VAZ-2121 definitivně nahradí. Bude sdílet techniku modelů Renaultů Captur a Arkana, ale i Nissanů Juke a Note. A na prvním teaseru vypadá zatraceně dobře!

Je na místě zmínit, že o novém modelu Lada 4x4 (neboli Lada Niva, jak jí všichni říkají) se mluví už víc než dva roky. Po všech těch letech a více či méně drobných vylepšeních by si to opravdu zasloužila. A jak se zdá, tak by Lada mohla následovat rumunskou Dacii, která díky tomuto spojení s nadnárodním koncernem zažila nevídaný rozkvět.

Nová Niva by měla stát na osvědčené podvozkové platformě CMF-B, která by se měla stát základem pro všechny nové modely značek Lada a Dacia. Současné čtyři platformy se tedy zredukují na jednu. Oba výrobci budou sdílet nejen spoustu technologií, ale třeba i přeplňovaný motor Renaultu o objemu 1,3 l s převodovkou CVT. Jak už jste si mohli přečíst v článku o Dacii Bigster, tak tato nová éra umožní ušetřit náklady a urychlí vývoj nových modelů.

Na ruském trhu by se dál mohl používat atmosférický čtyřválec 1,6 l, který však neplní přísné evropské emisní limity. A ve hře je prý i atmosférický čtyřválec 1,8 l, ale ani tady si nejsme jisti tím, že by mohl být uveden na tuzemském trhu. Ale nepochybně mateřský koncern dodá i nějaký hybrid.

Video z úvodu článku i úvodní fotka o ledasčem napovídá a podle všeho se Lada Niva bude držet dál svých hranatých tvarů, nicméně opepřených moderními LED světly a kontrastním lakováním. Ostatní obrázky v tomto článku jsou poté již vizualizace, které vytvořili kolegové z ruského serveru Kolesa.ru.

Foto: kolesa.ru

Taky vám něčím připomíná Suzuki Jimny?

Foto: kolesa.ru

Nebo v tom vidíte něco jiného?

Ať to bude jakkoliv, tak Lada by ze spojení s Dacií a z používání již vyvinutých a vyzkoušených (čti levných) technologií mohla výrazně profitovat. Automobilka AVTOVAZ má na ruském trhu bezmála čtvrtinový podíl a s novou Nivou by se mohla prosadit i na náročném evropském trhu. Celkem Lada do roku 2025 představí čtyři nové modely, mezi kterými bude nepochybně ještě jedno velké SUV.

Reklama

Načítám