Hlavní obsah

Niki Lauda obrazem: Tyto snímky legendy zřejmě neznáte!

Foto: Profimedia

Niki Lauda krátce po operaci – se svou první manželkou Marlene v restauraci (Monza, září 1976)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na Seznam.cz.

Vzhledem k závodnickým úspěchům i nešťastné nehodě obletěly jeho fotografie nesčetněkrát svět. Niki Lauda za volantem své formule, na stupních vítězů nebo v civilu s popáleninami v obličeji a červenou kšiltovkou na hlavě. Tak ho zná celý svět. Existují ale i méně známé fotografie, na kterých je legendární závodník zachycen.

Článek

V archivech fotografů, magazínů a světových agentur se dají najít i fotografie Nikiho Laudy, které nemají se závodním okruhem nic společného. Některé vyobrazují jeho další velkou vášeň, jíž bylo létání. Lauda dokonce během svého života vlastnil hned dvě letecké společnosti, z nichž jedna z nich nesla jeho jméno – Lauda Air. Právě s letadly se dá najít celá řada jeho fotografií, které nejsou ani zdaleka tak známé jako ty ze závodních tratí či zázemí okruhů.

Foto: Profimedia

Niki Lauda v kokpitu letadla své společnosti Lauda Air

Mezi nejzajímavější snímky s Laudou patří bezesporu ty z jeho soukromí. K dohledání jsou fotografie jak s jeho první manželkou Marlene, tak s neméně půvabnou druhou ženou Birgit. Při pohledu na obě dámy si nelze nevšimnout, že pokud jde o ženy, Nikiho vkus se během let příliš neměnil.

Foto: Profimedia

Niki Lauda se svou první manželkou Marlene a synem Lukasem před jedním z letadel jeho společnosti Lauda Air (Salzburg, 1980)

Velmi osobní jsou pak snímky, které vznikly krátce po osudné nehodě v roce 1976. Na nich je Lauda většinou s obvazy na hlavě. Výjimku tvoří asi jeden z nejsilnějších snímků legendárního závodníka vůbec. Na něm má poraněnou hlavu odkrytou a v rukou drží svého malého syna Matthiase jen několik dní po nehodě.

Foto: Profimedia

Niki Lauda krátce po nehodě se svým synem Matthiasem (1976)

Zajímavým snímkem je rozhodně i Laudovo setkání s oceňovaným německo-španělským hercem Danielem Brühlem. Právě Brühl ztvárnil Nikiho Laudu ve slavném filmu Rivalové (2013) režiséra Rona Howarda. Kromě úspěchu u fanoušků i kritiků získal za tuto roli i řadu nominací, například na Zlatý glóbus, Critic's Choice Award, Screen Actors Guild Award nebo na cenu BAFTA.

Foto: Profimedia

Niki Lauda skutečný (vpravo) a Niki Lauda filmový

Mezi další snímky, které jsou v životě Nikiho Laudy důležité, můžeme zařadit například jeho fotografii s Jamesem Huntem ze srpna roku 1978, tedy dva roky po osudné nehodě. Právě při souboji s Huntem o titul mistra světa Lauda v roce 1976 havaroval. Tuto, i řadu dalších zajímavých fotografií, najdete ve fotogalerii níže.

Niki Lauda zemřel v pondělí 20. května 2019 ve věku 70 let. Smrt trojnásobného mistra světa formule 1 zasáhla celý motoristický svět, ale i širokou veřejnost. „S Laudou ztrácí Rakousko jednu z nejvýraznějších osobností. Závodní tratě byly jeho domovem a letectví jeho láskou. A jako nikdo jiný se několikrát probojoval zpátky do života. Je vzorem odvahy, disciplíny a přímočarosti,” uvedl následující den například rakouský kancléř Sebastian Kurz.

Reklama