Hlavní obsah

Sportovní svět pláče! Laudovi vzdávají hold nejen kolegové

Foto: Profimedia

Niki Lauda s Johnem Watsonem v roce 1981

Zemřela jedna z největších osobností nejen motorsportu, ale celého sportovního světa. Niki Laudovi se srdce navždy zastavilo v pondělí 20. května. Tato zpráva zasáhla doslova všechny a reakce známých osobností na sebe nenechaly dlouho čekat. Dali jsme dohromady jejich seznam.

Článek

První smutné prohlášení přišlo pochopitelně z rodinného kruhu: „Jeho neúnavná činorodost, jeho přímočarost a jeho odvaha zůstanou pro nás pro všechny vzorem a měřítkem," uvedla rodina v prohlášení zaslaném agentuře APA. Ještě v průběhu noci, přibližně v půl čtvrté ráno, se pak objevila kondolence na twitterovém účtu stáje McLaren: „Niki zůstane navždy v našich srdcích a navždy bude zakotven v naší historii,” stojí v příspěvku na sociální síti.

Během časných ranních hodin se pak doslova roztrh pytel s kondolencemi ze světa motorsportu. Na Laudu prostřednictvím příspěvků na sociálních sítích zavzpomínal například Mistr světa Formule 1 z roku 2009 Jenson Button, vítěz 24-hodinového závodu v Le Mans Sébastien Buemi, jezdec Indy Car Simon Pagenaud nebo dvojnásobný mistr světa Moto GP Casey Stoner.

S kondolencí samozřejmě nečekaly příliš dlouho ani oficiální instituce. „Navždy ho budeme nosit v srdcích, bude nesmrtelnou součástí naší historie. Komunita motosportu dnes oplakává zdrcující ztrátu skutečné legendy,” objevilo se krátce po sedmé hodině ranní na oficiálním twitterovém účtu Formule 1.

V osm hodin ráno se prostřednictvím Twitteru vyjádřil i mistr světa Formule 1 z let 2005 a 2006 Fernando Alonso: „Šokující a smutná zpráva. RIP Niki,” napsal.

A v dalších minutách se přidávaly další osobnosti motorsportu – závodníci F1 Rubens Barichello, Giedo van der Garde nebo Nico Rosberg, který vzpomínku na slavného závodníka pojal velmi osobně: „Drahý Niki. Děkuji za vše, co jsi pro mě udělal. Naučil jsi mě toho tolik. Svou vášeň, bojovného ducha, abych se nikdy nevzdával, i trpělivost s námi mladými,” stojí v jeho emotivním příspěvku.

Kromě hvězd závodních okruhů se k smrti slavného závodníka vyjádřili například zástupci stájí Red Bull Toro Rosso, Scuderia Ferrari nebo pořadatelé seriálu MotoGP. Mimo hranice motorsportu se přidaly i fotbalové kluby TSG Hoffenheim nebo AC Milán.

Z rakouských osobností se přidal také lyžař Hannes Reichelt nebo legendární herec a bývalý guvernér Kalifornie Arnold Schwarzenegger: „Niki byl šampión. Ikona. Rakouský poklad. Byl jedním z mých drahých přátel. Bude mi ten štědrý hrdina scházet v celém mém srdci,” napsal filmový Terminátor na Twitter.

A pozadu nezůstali ani rakouští politici. „S Laudou ztrácí Rakousko jednu z nejvýraznějších osobností. Závodní tratě byly jeho domovem a letectví jeho láskou. A jako nikdo jiný se několikrát probojoval zpátky do života. Je vzorem odvahy, disciplíny a přímočarosti,” napsal rakouský kancléř Sebastian Kurz.

„Opustil nás velký a oslnivý muž, idol a ambiciózní bojovník, který se nikdy nevzdal. Niki Lauda formoval naše vnímání závodění a Formule 1 jako nikdo jiný,” napsal rakouský prezident Alexander Van der Bellen.

Na Nikiho Laudu samozřejmě vzpomínají i Češi: „Pouze jednou v životě jsme měl to štěstí se osobně s Niki Laudou setkat, a to v roce 2004 v depu na Jarní ceně Brna. Ačkoli to byla skutečná motoristická legenda, byl velice vstřícný, příjemný a nikomu neodmítl podpis nebo podání ruky,” zavzpomínal na Laudu pro Garáž.cz například prezident Porsche Classic Club Milan Bumba.

„Potkal jsem ho na Velké ceně v Brně, rok po té jeho ošklivé nehodě, a ukazoval jsem mu fotku, kde jsme se spolu vyfotili rok předtím. Smál se a říkal, že to byl ještě fešák. Hodně se mluví o tom, jaký to byl profesionál, ale on byl taky člověk,” vzpomíná na legendu český automobilový závodník Jiří Mičánek.

Reklama

Související témata:
Kondolence
Načítám