Hlavní obsah

Nikdy nerozbalený motocykl ČZ z roku 1972 míří do aukce

Foto: Macum

Zabalená ve voskovaných papírech v přepravním boxu, zakonzervovaná tenkým olejovým filmem. Našla se nikdy nerozbalená motokrosová čezeta z roku 1972, která se teď bude prodávat v dražbě. A pozor, nestalo se to v Česku!

Článek

Už je to dávno a mnoho mladých si na to možná nevzpomíná, ale strakonické motocykly ČZ měly skvělé jméno po celém světě. Mimořádně oblíbené byly i v USA, kde je prodávali dealeři Indiánů, a na ČZ začínal mimo jiné i James Dean a jezdil na ní i Steve McQueen. Jenže nález nikdy nerozbalené krosové motorky ještě v originálním přepravním boxu bychom čekali spíš někde v českém zapomenutém skladu nebo snad ještě někde v Rusku, ale ne v přístavu v New Yorku!

Jenže stalo se. Aukční síň Mecum oznámila mimořádně vzácný nález, dražba bude probíhat 28. dubna až 1. května v Las Vegas. „Motocykl je skutečně nový, stále zabalený ve voskovaných papírech a nový majitel si jej může sestavit, nebo nechat jako časovou kapsli,“ píše se na stránkách aukční síně. „Motocykl se dodává nejen v originálních obalových materiálech, ale také s originální průvodkou a seznamem náhradních dílů.“

Motocykly ČZ byly v šedesátých letech na špičce mezi motokrosovými stroji, tehdy šestkrát po sobě (1964 až 1969) ovládly motokrosové mistrovství světa a bodovaly i v tehdy tolik populární Mezinárodní motocyklové šestidenní. První americký mistr světa v motokrosu Brad Lackey tehdy řekl, že ČZ je nejlepší závodní motocykl, na kterém kdy jezdil, a že je nejen skvěle ovladatelný, ale i spolehlivý. Prý je jedinou skutečnou volbou profesionálních závodníků. I proto tolik čezet putovalo za velkou louži.

Najít dnes originální a nepoškozenou závodní čezetu je téměř nemyslitelné a najít takový stroj stále zabalený, tak jak opustil továrnu na své cestě k budoucímu majiteli, to je věc, co se stane jednou za život. Při psaní tohoto článku si nepřejeme nic jiného, než aby se nalezený motocykl vrátil Česka a byl k vidění tak, jak byl bezmála po padesáti letech nalezen v USA.

Stránky Mecum neuvádí typ motocyklu, jen modrou barvu a objem motoru 400 cm3. Jenže to není vodítko, protože žádná čtyřstovka se tehdy nevyráběla. Pozná stroj někdo z vás? Nebo se snad někdo dokonce přihlásí do dražby? Budeme moc držet palce!

Foto: Jan Červenka

Dobový prospekt k motocyklu ČZ 250/400

Děkujeme všem našim čtenářům za pomoc s identifikací. Jedná se o motocykl s přesným označením ČZ 400 typ 981, který se sice prodával s označením 400, ale ve skutečnosti měl objem motoru 381 cm3. Jeho výkon byl 42 koní a stroj vážil 107 kg. Bylo to silnější dvojče dvěstěpadesátky, která byla o deset koní slabší.

Reklama

Související témata:
Načítám