Hlavní obsah

Nemáte náhodou prošlý řidičák? Raději si to zkontrolujte

Foto: MDČR

A co vy? Máte ten správný řidičák?

Prakticky celý rok upozorňuje ministerstvo dopravy na to, že letos končí platnost řidičského průkazu opravdu velkému počtu řidičů. Chtělo se tak vyhnout případným frontám na úřadech a přetíženosti svých zaměstnanců. Bohužel to ale nezabralo a 30 % řidičů si své průkazy stále nevyměnilo. A to mají čas jen do konce roku!

Článek

Před několika měsíci jsme na dané téma publikovali text a už tehdy jsme varovali všechny, kterým končí platnost průkazu, aby s jeho výměnou neotáleli. A nebyli jsme jediní, protože i samo ministerstvo dopravy se na všechny řidiče snaží apelovat ve stejném duchu. Bohužel ale ne všichni výzvy vyslyšeli.

Podle ministerstva si letos průkaz vyměnilo zatím 514 tisíc řidičů. Pro nový doklad si tak přišlo 70 % motoristů, ale plných 140 tisíc lidí výměna dokladu ještě čeká. Pokud tápete a nevíte, kam pro nový doklad dojít a jak dlouho to celé trvá, poradíme vám. Nejlepší je o výměnu požádat tři měsíce před skončením platnosti dokladu. To už nejspíš nestíháte, ale i s tím se dá pracovat. Výměnu dokladu je totiž možné provést i zpětně, a i v takovém případě je výměna ve standardní lhůtě zdarma. Ke každé výměně je nutné donést platný doklad totožnosti a stávající řidičák. Při podání žádosti už konečně nemusíte předkládat papírovou fotografii, neboť úředníci si pořídí digitální svépomocí a přímo na místě. Pokud budete pospíchat, můžete využít vydání v expresním termínu do 5 dnů, což vás ovšem bude stát 700 korun.

S největší pravděpodobností se ale už v tuto chvíli nevyhnete frontám na úřadech. Mezi ty nejvytíženější patří úřady v Praze a také Středočeském a Jihomoravském kraji. Z hlediska věku se potom výměna týká nejvíce řidičů ve věkové skupině 61 a více let, ve věkové skupině do 30 let jich je naopak nejméně. Dobré alespoň je, že výměnu řidičského průkazu je od července možné provést na jakémkoli úřadě s rozšířenou působností, a nemusíte tak dojíždět do místa trvalého bydliště.

V případě, že výměnu řešit nebudete a sednete za volant s propadlým řidičákem, můžete se dostat do problémů. Riskujete úplně zbytečně pokutu ve výši 2 tisíc korun, v případě správního řízení až 2 500 korun.

Reklama

Načítám