Hlavní obsah

Největší české SUV, Škoda Kodiaq, se účastní Dakaru 2018

Foto: Archiv Garáž.cz

Automobilka s okřídleným šípem ve znaku se vůbec poprvé objeví v barvách českého závodního týmu na slavné Rallye Dakar! A objeví se tam rovnou se svojí novinkou, největším SUV Kodiaq.

Článek

Do jejího příštího ročníku vyrazí v roli doprovodného vozidla nové SUV Škoda Kodiaq s moderátorem Vlastou Korcem za volantem a hvězdou české YouTube scény Honzou Macákem zvaným MenT v roli spolujezdce. Plán? Bezpečně dorazit až do cíle. Nápad vyslat Kodiaq do legendárního dálkového maratonu napříč Jižní Amerikou se zrodil v hlavě šéfa týmu BARTH Racing Michala Burkoně. „Pátrali jsme, zda někdy v minulosti vůz značky Škoda jel za český tým Dakar, třeba v roli doprovodného auta. A když jsme žádnou takovou informaci nenašli, tak jsme se rozhodli, že je čas to změnit,“ popisuje Burkoň. Od nápadu začala dlouhá cesta k realizaci. „K tomu, že nakonec škodovka opravdu po trase Dakaru pojede, nám pomohlo i samotné zastoupení vozů značky Škoda v ČR, které je o našem projektu informováno,“ doplňuje šéf týmu.

Agent 001 BARTH na scéně

Aby nevznikla mýlka – do nadcházejícího dakarského dobrodružství nevyrazí žádný závodní speciál z dílen proslulé divize Škoda Motorsport, ale sériový vůz. Konkrétně jde o model Škoda Kodiaq Style 2.0 TDi se sedmistupňovou automatickou převodovkou DSG v provedení 4x4. Jeho motor o objemu 1968 ccm s turbodmychadlem poskytuje výkon 140 kW (188 koní), maximální točivý moment je 340 Nm při 1750-3000 rpm. Tato verze dosahuje maximální rychlosti 210 km/h a z 0 na 100 km/hod umí akcelerovat pod 9 vteřin. Do Jižní Ameriky vyrazí se speciální registrační značkou 001 BARTH.

Foto: Archiv Garáž.cz

„Hlavní výzvou je dokázat, že české SUV zvládne nástrahy náročné automobilové soutěže, a hlavně podmínek Jižní Ameriky. Čeká nás trasa dlouhá necelých 10 000 km v Peru, Bolívii a Argentině, která pro nás jako asistenční vozidlo většinou povede po zpevněných cestách. Částečně ale pojedeme i do velké nadmořské výšky nad 4500 metrů nad mořem, a také pískem, dunami, solnou plání, bahnem či prašnými cestami. Takže půjde o komplexní prověrku auta. Kodiaq pojede s cílem zvládnout jako asistenční vozidlo týmu BARTH Racing celou trasu, o nějaké časy opravdu nejde,“říká Michal Burkoň, který věří v úspěšné splnění mise. Ta je navíc okořeněna zajímavou symbolikou – Rallye Dakar 2018 je totiž jubilejním 40. ročníkem, a zároveň se jede podesáté v Jižní Americe.

Posádka Kodiaqu se představuje

Za volantem Škody Kodiaq napříč Peru, Bolívií a Argentinou usedne známý moderátor Vlasta Korec. Jeho úkolem přitom nebude jen samotné řízení. „Každý den budu připravovat reportážní ‚Dakarský cestopis‘, který se bude zabývat zajímavostmi ze zákulisí slavné soutěže. Vedle toho budu zachycovat i příběh našeho auta. Moc se na to těším a věřím, že Kodiaq dovezu až do cíle,“ přibližuje s tím, že by rád zúročil všechny zkušenosti, které nabyl při své účasti na Rallye Dakar 2017.

Korcovým spolujezdcem bude oblíbený YouTuber Honza Macák zvaný MenT, který nedávno dosáhl mimořádného úspěchu v podobě překonání hranice 1 milionu odběratelů. „O účasti na Dakaru sním prakticky od dětství,“ říká dvacetiletý rodák z Pardubic. „Když mi BARTH Racing nabídl, že má pro mě místo v autě, tak jsem moc neváhal. Navíc je to české auto a tradiční značka, která se nikdy předtím této závodní legendy nezúčastnila. O to větší výzvu a poctu to pro mě představuje.“

Reklama

Načítám