Hlavní obsah

Nejrychlejší kamerový vůz na světě? Lamborghini HuraCam

Foto: Incline Dynamic Outlet

Lamborghini Huracan

Tvorba akčních kamerových záběrů může být trochu problematická. Třeba při natáčení automobilové honičky se natáčené objekty pohybují (překvapivě) rychle a tak je třeba, aby se rychle pohybovala i kamera za nimi. Samozřejmě bez rušivého vibrování a poskakování.

Článek

Nejnovější projekt americké společnosti „Incline Dynamic Outlet“ je dost možná vůbec nejrychlejší kamerový vůz, jaký se kdy pohyboval ve světě filmu. Jak trefný název HuraCam napovídá, jde o Lamborghini Huracan o výkonu 610 koní, opatřené gyroskopicky stabilizovaným pohyblivým ramenem.

Na něj lze uchytit libovolnou kameru a výsledkem je vždy perfektně stabilní kamerový záběr při vysoké rychlosti. Koneckonců HuraCam zrychluje z nuly na sto za 3,2 sekundy a maximálka i přes kameru na přídi zůstala na hodnotě 325 km/h.

Posádka HuraCamu je dvoučlenná. Za volantem sedí logicky řidič a na místě spolujezdce kameraman, ovládající skrze sofistikovaný terminál natáčení a pohyb kamery. Co se týče ceny, desetiválcové Lamborghini paradoxně není nejdražší položkou v projektu. Supersport za 6 milionů korun stál údajně asi polovinu toho, co stabilizovaný kamerový systém.

Na to, jak HuraCam pracuje v akci, se lze podívat na videu přímo od Incline Dynamic Outlet. HuraCam zde na trati sleduje rychle jedoucí Ferrari 599 a výsledné záběry jsou patřičně vynikající. Zcela zde odpadá potřeba používat kamerové triky, spočívající třeba v natáčení pomalu jedoucího auta ve více snímcích za sekundu a následném zrychlení záběru.

Reklama

Načítám