Hlavní obsah

Nejprodávanějším závodním autem na světě je tohle Porsche

 

Čas od času vám přineseme představení nějakého zajímavého závodního stroje. Právě teď přichází jeden z nejprodávanějších závodních speciálů současnosti. Porsche Cayman GT4 Clubsport, vycházející ze sériové verze GT4.

Článek

Když Porsche představilo vrcholnou variantu GT4 modelu Cayman, automobiloví nadšenci zajásali. A opravdu, po svezení s ním jsme byli nadšeni. Auto má motor z výkonnější 911 Carrera S, jízdní vlastnosti z říše snů a podle očekávání se po něm jen zaprášilo. Cenovka byla šílená a velmi rychle se blížila k hranici 3 000 000 Kč. Nicméně ani to neodradilo potencionální zákazníky. Cayman GT4 jste si na rozdíl od 911 GT3 a GT3 RS mohli objednat s klasickou manuálně řazenou převodovkou. 

Foto: Archiv Garáž.cz

Nedlouho po představení sériové verze GT4 se Porsche rozhodlo, že by mohlo představit závodní vůz, který bude zaměřen na závodní gentlemany, tedy závodní jezdce, vycházející z řad podnikatelů a movitých zákazníků. Oni mají často choutky vyrazit na závodní okruhy, ale ničit si tam sériovou GT4 je přeci jen škoda. A díky tomu vznikla odvozenina Caymanu GT4 s dovětkem Clubsport. Základní nehomologovaná varianta je určena pro ježdění na tzv. track days. Kdo by chtěl více, může si připlatit a skočit do verze Trophy, která je určená pro vytrvalostní závody na Nürburgringu a poslední varianta MR je už homologovaná od FIA pro profesionální závody v kategorii GT4. Podívejte si na naše dojmy z testování na Lausitzringu. 

Reklama

Načítám