Hlavní obsah

Nejlepším sportovním autem světa bylo zvoleno nové BMW M5

Foto: Archiv Garáž.cz

Letošní jaro bylo tradičně věnováno nejen autosalónům, ale také anketám, které vyhlašují nejlepší nová auta roku předchozího. A tím nejlepším sportovním je teď nejnovější generace supersedanu M5!

Článek

BMW M5 bylo zvoleno vítězem kategorie „World Performance Car 2018“, což představuje již sedmý případ, kdy BMW získalo od ankety Světové auto roku (World Car of the Year) cenu v některé z kategorií. Oficiální předání cen proběhlo 28. března 2018 na newyorském autosalonu NAIAS. V této kategorii soupeřilo celkem jedenáct vozů – sportovně zaměřených modelů, kterých se vyrobilo alespoň 2000 exemplářů ročně a které bylo mezi 1. lednem 2017 a 31. květnem 2018 možné zakoupit na alespoň dvou kontinentech. Výběr a volbu ve všech kategoriích prováděla mezinárodní porota složená z 82 předních motoristických novinářů z 24 zemí.

Foto: Archiv Garáž.cz

BMW M5 je vybaveno nejnovější verzí vidlicového osmiválce 4,4 litru s technologií M Twin Power Turbo. Výkon 600 koní a maximální točivý moment 750 Nm zajišťují špičkový zátah a fenomenální jízdní výkony: motor V8 biturbo rozjede BMW M5 z 0 na 100 km/h za pouhé 3,4 sekundy. Nová M5 je vybavena speciální verzí pohonu všech kol M xDrive. O přenos výkonu se stará nová osmistupňová převodovka M Steptronic se systémem Drivelogic. Ve spojení s M xDrive zajišťuje, že výkon vysokootáčkového přeplňovaného motoru je ideálně přenesen na silnici.

Reklama

Načítám