Hlavní obsah

Nedodržení bezpečné vzdálenosti bude možná nově přestupkem

Foto: Shutterstock/Garáž.cz

Mezi nejčastější příčiny dopravních nehod na tuzemských silnicích a dálnicích patří překročení povolené rychlosti, nepozornost nebo nedodržení bezpečné vzdálenosti. A právě poslední jmenovaná možnost se u nás možná brzy zařadí mezi přestupky. Alespoň o to nyní usiluje ministerstvo dopravy.

Článek

Návrh ministerstva dopravy na zařazení nedodržení bezpečné vzdálenosti mezi přestupky je nyní v tzv. mezirezortním připomínkovém řízení. Je součástí novely zjednodušující bodový systém, ke které ministr dopravy Dan Ťok nedávno uvedl: „Zaměřujeme se na nejčastější prohřešky na silnicích, které někdy končí i tragicky. Cílem je postihovat především piráty silnic, kteří ohrožují ostatní. Kdo neporušuje pravidla, nemusí se obávat, že od policie dostane vysokou pokutu a body na své konto. Naopak bagatelní přestupky jako špatné parkování, zapomenutí dokladů nebo nízké překročení rychlosti je bez bodů a bez drakonických pokut.“

Policie navrhla, aby do novely bodového systému přibyla i pasáž věnující se bezpečné vzdálenosti. Pro nákladní vozidla, včetně autobusů, návrh počítá s tím, že řidič bude muset při rychlosti vyšší než 50 km/h udržovat na všech komunikacích za vozidlem jedoucím před ním vzdálenost minimálně 50 metrů, v případě osobního vozidla je pak při rychlosti nad 80 km/h stanovena vzdálenost na 30 metrů. Ve městech se bude postupovat podle stávající úpravy.

Foto: Ministerstvo dopravy ČR

U osobáků mimo obec rozestup alespoň 30 metrů, u náklaďáků 50 metrů

Malý odstup mezi vozidly je totiž častou příčinou nehod. Policie chce díky této změně lépe trestat agresivní řidiče, kteří nedodržují bezpečný odstup, tzv. se lepí na vozidla před nimi, a ohrožují tak ostatní řidiče. Postih za takové konání už zavedlo například Německo, Rakousko nebo Slovensko. „Doporučený odstup dvou sekund nedodržuje mimo obec podle policie 30 % řidičů,” uvedla k problematice tisková mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková.

K měření bezpečné vzdálenosti slouží šipky na silnici doplněné o svislou dopravní značku „Bezpečný odstup“ (IP 32). „Značka zobrazuje minimální počet šipek na vozovce, které by měl řidič vidět na vozovce za vpředu jedoucím vozidlem za běžných podmínek,” vysvětluje jejich fungování Lenka Rezková. Takových značek bude muset na českých silnicích nejspíš v nejbližší době rapidně přibýt, protože postihování za daný přestupek mimo takto označená místa bude pro policisty jen velmi těžko realizovatelné a prokazatelné.

A jaké budou za nedodržení bezpečné vzdálenosti hrozit postihy? Policista bude moci za tento nový přestupek na místě uložit pokutu ve výši až 2 500 korun a řidič dostane čtyři body.

Souhlasíte, aby nedodržení bezpečné vzdálenosti bylo přestupkem?
Ano, nemám rád(a) řidiče, kteří se mi lepí za auto
68,7 %
Ne, je to další zbytečný postih
26,3 %
Je mi to jedno, bezpečnou vzdálenost si stejně hlídám
5 %
Celkem hlasovalo 14347 čtenářů.

Reklama

Načítám