Hlavní obsah

Nárazový test ukazuje nebezpečí naložených dodávek

Foto: Youtube / Dynamic Test Center

Náraz v rychlosti 50 km/h může mít fatální následky

Až zase pojedete do stavebnin pro materiál a necháte si do dodávky volně vyskládat cihly, cement, fošny nebo jakýkoliv jiný náklad, vzpomeňte si na tohle video a věnujte pár minut tomu, abyste materiál řádně zabezpečili. Protože když to neuděláte, může to být vaše poslední jízda v životě.

Článek

Všichni už jste určitě viděli nějaký ten crash test, kdy řádně připoutané figuríny (říká se jim Oskaři) bezmocně sedí v autě, které se řítí proti zdi. Nárazové zkoušky jsou nedílnou součástí homologačního procesu a každý jen trochu rozumný zákazník si vybírá auto i podle toho, jak je bezpečné. Dobrou zprávou je, že i kvůli tomu jsou auta neustále bezpečnější.

Možná jste taky viděli videa, co se stane, když do zdi narazí auto, jehož posádka není připoutaná. To už je o poznání horší podívaná, protože Oscaři bezvládně „cestují“ uvnitř automobilu. Řidič skončí naražený na volantu, pasažéři ze zadních sedadel jsou najednou vpředu a ze všech volně ložených předmětů se stávají smrticí zbraně.

Ale viděli jste už crash testy nákladních aut? Případně crash test naložené dodávky, která nemá mezi nákladovým prostorem a posádkou bezpečnostní přepážku? Z videa, ve kterém Mercedes Vito naložený 770 kilogramy betonových tvárnic čelně narazí do betonové zdi, není člověku nejlépe...

Vše zprodukovala a natočila švýcarská společnost Dynamic Test Center, která se specializuje na oblast bezpečnosti a svoje služby nabízí výrobcům osobních i nákladních vozidel, pojišťovnám a soudům. Betonové bloky, které se používají jako okrasné truhlíky, byly v autě volně vyskládány, tak jako je vozí spousta řidičů, kteří se nad bezpečností nákladu dvakrát nezamyslí.

Sledujte, jak se okamžitě po nárazu, ještě když se deformuje příď auta, vydávají palety v nákladovém prostoru setrvačností dopředu, a jak končí tam, kde sedí posádka. A to vše v rychlosti pouhých 50 km/h! Člověku se z toho dělá zle, i když moc dobře ví, že vepředu nejsou skuteční lidé, ale jen figuríny.

Dynamic Test Center chce tímto videem apelovat na všechny řidiče, aby náklady převáželi v autě bezpečně. I náraz v relativně nízké rychlosti může být fatální, v tomto případě by řidič samozřejmě nepřežil. Nezabil by ho ale samotný náraz, usmrtil by ho jeho náklad.

Náklad se kotví k podlaze, používají se na to popruhy s ráčnou nebo řetězy. Napínací síly by měly být symetrické, symetrické by mělo být i rozložení váhy nákladu. Až zase budete do auta (a je jedno, jestli do dodávky, nebo do osobního vozu) něco nakládat, vzpomeňte si na toto video…

Reklama

Načítám