Hlavní obsah

Nákup ojetého vozu: Co byste měli před koupí vědět

Foto: BUSINESS LEASE s.r.o.

Nákup ojetého vozu: Co byste měli před koupí vědět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rok 2021 automobilovému průmyslu příliš nepřeje. Auta se stávají nedostatkovým zbožím a nákup ojetého vozu představuje stále oblíbenější způsob, jak si vozidlo pořídit. Také vy plánujete koupi již zajetého automobilu?

Článek

Před koupí automobilu si nezapomeňte nejprve odpovědět na následující otázky.

Odkud vůz pochází?

Foto: BUSINESS LEASE s.r.o.

Plánujete koupi již zajetého automobilu?

Země původu nemusí zdánlivě hrát roli. Při bližším zkoumání však zjistíte, že se zákony liší a to, co je pro tuzemský trh nepřípustné, znamená v zahraničí běžnou praxi. To se týká například stáčení kilometrů na tachometru u vozů z Německa, nedostatečné údržby vozidel z Itálie či nepřiznaných nehod u aut z Rumunska a Pobaltí.

Znáte servisní historii a víte o pojistných událostech?

Foto: BUSINESS LEASE s.r.o.

Znáte servisní historii?

Než se rozhodnete uzavřít obchod, chtějte znát veškeré detaily o tom, co se s automobilem dělo v minulosti. První indicie vám poskytne servisní knížka, potažmo jednotlivé zápisy v ní. Pozorně si prohlédněte zápisy i knížku samotnou, zda například nejsou zápisy psané všechny stejným inkoustem či rukopisem. Prověřte si i techniky, kteří měli jednotlivé servisní úkony provádět.

Odpovídá stav vozidla stáří a nájezdu?

Foto: BUSINESS LEASE s.r.o.

Odpovídá stav vozidla stáří a nájezdu?

Věnujte pozornost vizuálnímu stavu vozu jak zevnitř, tak vně. Zaměřte se na rovnoměrné opotřebování jednotlivých dílů karoserie. Pakliže vypadá některá část nověji, je na místě se zeptat, zda se auto nepřipletlo do nějaké autonehody a k jak rozsáhlému poškození došlo. Jste-li na pochybách, žádejte o prohlídku vozu nezávislým mechanikem.

Kolik majitelů auto mělo?

Čím více majitelů, tím větší riziko, že došlo k zatajení některých informací. V ideálním případě vybírejte model přímo u prvního majitele, který ví o autě úplně vše a měl by k němu vlastnit veškerou dokumentaci. Navíc s počtem majitelů souvisí často také míra opotřebení.

Jaké vám prodejce nabízí záruky?

Pokud se sami v automobilech příliš nevyznáte, riskujete, že se necháte napálit a pořídíte si nespolehlivé až nebezpečné auto. Z toho důvodu je vždy rozumnější obrátit se na prověřenou společnost s historií a referencemi, která se vám za prodané zboží zaručí. Kde ji najít? Mezi poskytovateli operativního leasingu! Mezi ně patří například společnost Business Lease. Ta po skončení operativního leasingu prodává své vozy, jejichž je zároveň prvním a jediným majitelem, prostřednictvím projektu Autapooperaku.cz. Kromě samotného auta vám navíc nabízí garanci najetých kilometrů, doložitelnou servisní historii včetně dokumentace a možnosti nahlédnout do interních záznamů o vozidle, záruku bezpečnosti a výhodnou nabídku financování.

Načítám