Hlavní obsah

Na podzim roste počet střetů aut se zvěří

Foto: Shutterstock

Na podzim přibývá střetů se zvěří

Kolize se zvířaty na silnicích nejsou bohužel nic výjimečného, ba naopak. Pojišťovny i policie evidují meziroční růst škod způsobených zvěří. Zatímco před pěti lety jich nebylo ani tisíc, jenom za loňský rok se jejich počet zvýšil téměř trojnásobně. Jak se střetu vyhnout a co dělat, když už k němu dojde?

Článek

Motoristé v Česku mají před sebou jedno z nejrizikovějších období roku. S přechodem na zimní čas totiž na silnicích skokově roste nebezpečí střetu se zvěří. Ze statistik pojišťoven a jimi řešených pojistných událostí vychází, že motoristé střet se zvěří hlásí nejčastěji právě v podzimních měsících. Špička bývá v říjnu a listopadu, kdy pojišťovny řeší v průměru i deset škod denně. Statistiky říkají, že nejvyšší riziko střetu se zvěří je dvě hodiny po západu slunce a hodinu před jeho východem. A právě během ranních hodin roste počet střetů se zvěří až čtyřnásobně.

Jak se střetu vyhnout?

Podzimní jízda, která má předcházet střetu se zvěří, má jednoduchá, ale bohužel jen teoretická pravidla. Na zvěř se nedají použít žádné konkrétní rady, protože se chová dost nepředvídatelně. Každé zvíře reaguje specificky, některé ztuhne, jiné se dá na útěk. O jízdě úseky s předpokládaným pohybem zvěře přemýšlejte tak, abyste mohli co nejvíce předvídat, určitě se vám to vyplatí. Pamatujte také, že zvěř se krajinou málokdy toulá sama. Pokud v příkopu uvidíte jednu srnku, počítejte s tím, že jich bude kolem mnohem víc. Když už vám zvíře vstoupí do cesty, nikdy se nevyhýbejte.

Držte volant pevně a hodně brzděte. Případný úhybný manévr může znamenat smyk a mnohem větší náraz třeba do stromu. Nezapomínejte, že všechna auta jsou konstruována především pro případy čelního střetu. Právě tehdy vám jako řidiči hrozí nejmenší nebezpečí. Při bočním nárazu do stromu už by tak mohl vyvstat mnohem větší problém. A ještě dva malé tipy veskrze praktického ražení. Pojedete-li místy, kde se dá očekávat na silnici zvěř, není od věci občas troubit. Zvěř o vás bude vědět s dostatečným předstihem a máte větší šanci ji vyplašit - když už ji máte pár metrů před autem, jde to o poznání hůř. A pak taky nespoléhejte na to, že když v noci na dálnici pojedete delší úseky v levém jízdním pruhu, máte vystaráno, protože zvěř chodí zprava. Ze zkušenosti víme, že zvěř může být skryta v keřích u svodidel vlevo, kam se v zimě občas vydá za zbytky silniční soli.

Co dělat po střetu se zvířetem?

Hlavně zachovejte klid. Zapněte výstražná světla, a pokud to dovolí situace, ihned postavte na silnici výstražný trojúhelník. Řádné označení místa dopravní nehody považují dopravní policisté z pohledu bezpečnosti za naprostý základ. Došlo-li ke zranění, volejte záchrannou službu na lince 155. Jakmile to půjde, kontaktujte Policii ČR na lince 158. Ta vyrozumí správce příslušné honitby, který přijede a o zvěř se postará. Volat můžete také jednotnou linku 112, což bude v dané situaci nejjednodušší.

Kontaktujte asistenční linku pojišťovny. Případně využijte Linku pomoci řidičům na čísle 1224. Když tomu nebude nic bránit, následky srážky pro pojišťovnu vyfoťte nebo pořiďte video. Zraněnou zvěř ze silnice sami neodklízejte, protože může způsobit zranění pro změnu ona vám. V žádném případě není možné si sraženou zvěř ponechat! Právo manipulace mají myslivci. Ponechání si zvířete by z pohledu zákona mohlo být hodnoceno jako pytláctví.

Měli jste na cestě kolizi se zvěří a její průběh byl natolik mimořádný, že by o něm měli vědět i ostatní? Zapojte se do diskuse...   

Reklama

Související témata:
Načítám