Hlavní obsah

Mercedes se nadobro loučí s roadsterem SLC speciální edicí

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz SLC se loučí. Bude někomu chybět?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ehm, taky jste tak trochu pozapomněli, že Mercedes ještě pořád vyrábí SLC? Jo, vy ani nevíte, co to je? Tak to je přejmenované SLK – ano, ten dvoumístný roadster s plechovou střechou. Vidíte, že víte! Jenže Mercedes ho brzy vyrábět přestane. Definitivně a bez náhrady. Je vám to líto? Vaše chyba, měli jste si jich kupovat víc…

Článek

Mercedes-Benz SLK se jako průkopník roadsterů s pevnou skládací střechou stal na přelomu tisíciletí miláčkem publika. Bylo to totiž příjemné dvoumístné auto určené ke svižnému cestování s větrem ve vlasech, které jste ale stiskem tlačítka mohli změnit na celoročně použitelné kupé. V té době to byla úžasná novinka! Celkem se ho od roku 1996 vyrobilo přes 300 tisíc kusů.

Foto: Mercedes-AMG

První generace SLK ve vrcholné verzi 32 AMG měla kompresorem přeplňovaný šestiválec a 350 koní

Druhá generace z roku 2004 sázela na designovou inspiraci ve Formuli 1 (jistou podobnost ale uvidíte jen v prohnutém zobáku na přídi se znakem Mercedesu, podobně jako u superGT SLR vyvinutého ve spolupráci s McLarenem) a dočkala se dokonce divoké 400koňové verze SLK 55 AMG Black Series s pevnou střechou z CFRP (karbonem posílené plasty).

Foto: Mercedes-AMG

400koňové SLK 55 Black Series s pevnou střechou byl krásný úlet

Jenže prodejní čísla postupně upadala, jak klesal zájem o dvoumístná sportovní auta, zvlášť ta se skládací střechou. Ještě víc se to projevilo na třetí generaci z roku 2011, která se v průběhu procesu přejmenovala na SLC (jen Mercedes ví proč) a v tu chvíli na ni celý svět zapomněl docela.

Tedy celý svět, vyjma pracovníků Mercedesu, kteří se s ní teď loučí speciální Final Edition – ta má v základu sportovnější AMG paket (jiné nárazníky, tužší podvozek, výkonnější brzdy), k němu 18palcová kola, v interiéru anatomické sedačky čalouněné kůží Nappa, spoustu hliníkových doplňků a navrch plakety „Final Edition“. Víc sportu nabídne soft-AMG verze SLC43 poháněná přeplňovaným 3,0 V6 s výkonem 390 koní a stovkou za 4,6 sekundy, která bude dostupná pouze s nepřehlédnutelným žlutým lakem Sun Yellow.

Mercedes přiveze poslední SLC do Ženevy, kde ho vystaví spolu s posledním SL Grand Edition, které se brzy dočká nástupce (byť i jeho prodeje jsou jen stínem dřívější slávy). Náhrada SLC však není v plánu, Merdeces nad kompaktním dvoumístným roadsterem definitivně zlomil hůl. A to je docela škoda, protože automobilový svět tak přijde o další auto pro radost, kterých je dnes jako šafránu.

Bude vám roadster SLK/SLC chybět?
ANO, bylo to sympatické sportovní auto
88,1 %
NE, byl to jen další nudný Mercedes, akorát bez střechy
11,9 %
Celkem hlasovalo 353 čtenářů.

Reklama

Načítám