Hlavní obsah

Mercedes kopíroval BMW, teď BMW kopíruje Mercedes.

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na kopírování designu čínskými automobilkami už jsme si zvykli, ale poslední dobou se začínají vykrádat také evropské značky. Ovšem v trochu jiném slova smyslu. Dobrou ukázkou je Mercedes a BMW.

Článek

Ještě teď mám v živé paměti, když jsem v roce 2015 přijel na ženevský autosalón a na stánku Mercedesu uviděl faceliftované ML třetí generace, které dostalo nový název GLE, a také novou karosářskou variantu GLE Coupé. Každý byl překvapen, protože šlo vlastně o kopii nepěkného, ale úspěšného BMW X6. Tedy modelu kategorie SUV se splývající zádí, která dokázala zaujmout. Mercedes se vůbec nežinýroval, inspiroval se mnichovskou automobilkou a postavil úplně stejný vůz s podobným designem. 

Foto: Archiv Garáž.cz

A překvapivě má s ním také úspěch. Možná teď větší, než samotné BMW. Hlavní rozdíl byl v použití oblejších a uhlazenějších tvarů. Teď ale utekly fotky faceliftovaného modelu X4, a to ve své podstatě zase připomíná zmíněný Mercedes, konkrétně model GLC Coupe. V BMW výrazně zúžili svítilny, pozvolněji nechali klesat střechu a zaoblili zadní část. Zůstaly prolisy na bocích karosérie a přední část je tstále bavorská, ale ta zadní, to je kopie většího Mercedesu. Je to lehce řečeno srandovní při pohledu na hledání toho "ideálného" tvaru vozů kategorie SUV, která je dle našeho názoru nesmyslná.  

Reklama

Načítám