Hlavní obsah

Mercedes E kabrio slaví čtvrt století!

Foto: Archiv Garáž.cz

Zatímco Kuba se vozí novým Mercedesem E, automobilka sama slaví 25 let od uvedení prvního kabrioletu třídy E. Slavná W124 bez střechy se tak dožívá čtvrt století a její ceny pomalu rostou.

Článek

Už je to 25 let, co se na trhu objevil čtyřmístný Mercedes-Benz W124 Cabrio. 

Zatímco sedan W124 nastoupil již v roce 1985, o rok později kombi a další rok si museli zákazníci počkt na kupé, kabriolet se představil až v roce 1991 ve Frankfurtu a do výroby šel o rok později. 

Kabrio používá stejnou zkrácenou platformu, jako kupé a sdílí s ním i většinu karosářských dílů. Kabriolet je také nesmírně elegantní a kromě plátěné střechy byl nabízen i s hardtopem. Při uvedení byla představena pouze motorizace 300CE-24 (třílitr šestiválec s čtyřiadvaceti ventily) s 220 koňmi. V roce 1993 prošel model faceliftem a přejmenováním na třídu E. Objevily se také čtyřválce a verze AMG. V roce 1995 se ale sedan a kombík odebral do penze a bylo jasné, že kabrio je bude brzy následovat. Stalo se tak v roce 1997. Celkem bylo vyrobeno více než 40 tisíc těchto kabrioletů. Nahradit ho měly dvě generace Mercedesu CLK, které vystřídalo nové Éčko bez střechy.

Merceds W124 Cabrio je úžasný, elegantní a pohodlný, ale to doceníte až po projížďce. Čistě na fotkách asi bude lákat jen nadšence a znalce. I tak ale jde o skvělou investiční příležitost, neboť jeho ceny rostou.

Reklama

Načítám