Hlavní obsah

Mercedes-Benz C 36 AMG nastolil před 25 lety nové pořádky

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz C 36 AMG

Čtyřdveřový konkurent pro BMW M3 se rovněž pyšnil řadovým šestiválcem a uměl nabídnout i karosářské provedení kombi. Jeho devizou bylo spojení vysokého výkonu a komfortu.

Článek

V roce 1990 se společnost AMG začala začleňovat do struktur automobilky Daimler-Benz. Proces čím dál tím užší spolupráce nakonec vyvrcholil až v roce 2005, kdy se AMG stalo dceřinou společností 100% vlastněnou Mercedesem, respektive tehdy DaimlerChryslerem. Prvním počinem takto nastavené spolupráce se stal model C 36 AMG představený v září 1993, tedy před 25 lety. Tehdejší třída C (generace W202) přebrala štafetu po ikonické řadě 190 (W201).

Model C 36 AMG nabízený jako čtyřdveřový sedan a kombík střední třídy byl prvním vozem, na jehož vývoji (a nikoliv jen úpravě) se podílelo AMG s Mercedesem, zároveň to byl první model s třemi slavnými písmeny prodávaný v běžné dealerské síti Mercedes-Benz.

Základ vycházel z verze C 280 s řadovým šestiválcem M104 hojně užívaným v třídě E (W124) v několika výkonových variacích. Zvětšením vrtání, zdvihu a použitím klikové hřídele z naftového motoru OM605 se dosáhlo na zdvihový objem 3,6 l (3606 cm³) a slušnou porci výkonu, konkrétně 206 kW (280 k) a 385 N.m. Převodovka se nabízela výhradně automatická a síla motoru pochopitelně směřovala na zadní nápravu. Maximální rychlost činila obligátních 250 km/h. V kabině, která oproti větším modelu značky působila na první pohled trochu zchudle, ale nechyběla elektrická hejblátka, automatická klimatizace, kožené potahy a další prvky luxusní výbavy.

5200 postavených kusů C 36 AMG může při současné produkci AMG vypadat trochu úsměvně, ale v devadesátých letech to nebylo vůbec špatné číslo na tak vyhraněné auto. V roce 1997 bylo C 36 AMG nahrazeno C 43 AMG, které disponovalo motorem V8 4,3 l (228 kW, 410 N.m). Šlo o další zlomový model a to nejen zástavbou vidlicového osmiválce do vozu střední třídy. Čtyřicettrojku vyráběli přímo v Affalterbachu, sídle společnosti.

Generace W202 v provedení AMG je stále atraktivním a z pohledu dynamiky schopným automobilem. Tento vůz je zároveň pamětníkem doby, kdy nabídka i produkce AMG byla dosti omezená, což pocit výjimečnosti pouze umocňovalo.

Reklama

Související témata:
Načítám