Hlavní obsah

Mercedes-AMG GT4: Zabiják Panamery nebo nafouklé CLS?

Foto: Archiv Garáž.cz

AMG představuje nový přírůstek, který bude bojovat se segmentem, do něhož běžné mergly nedosáhnou. S technikou z nejostřejších AMG a designem pro horních deset tisíc. Dáte si říct?

Článek

Krása je subjektivní. Tohle si musíte opakovat, ať už na nové GT4 koukáte odkudkoliv. Zepředu evokuje nádherné kupé Mercedes-AMG GT, zezadu taky, ale jiné úhly dávají tušit, že má tenhle spanilý sedan pomíchanou DNA. Přirovnání k úspěšné Panameře, která v nové generaci dobývá srdce a peněženky movitých zákazníků, je ale rozhodně na místě. A to nejen karosářsky, ale i dynamicky. GT4 bude k dispozici ve třech variantách - 53, 63 a 63 S. Kdo se vyzná v tomhle značení, ten už tuší, že minimálně 63 a 63 S slibují poctivý osmiválec a brutální akceleraci, která jde ruku v ruce s ostrým designem. Dvakrát přeplňovaný čtyřlitrový osmiválec nabídne v nejsilnější verzi 640 koní, v té slabší pak "jen" 585 šimlů.

Foto: Archiv Garáž.cz

Nejvyšší verze má navíc aktivní tlumení motorových vibrací a Drift mód z éčkových AMG, spolu se standardní 63 pak sdílí devítistupňový automat a zatáčení všemi čtyřmi koly. Esko umí stovku za 3,2 sekundy a maximálně může jet až 315 km/h. Standardní 63 je o dvě setiny pomalejší a její maximálka se zastaví o 5 km/h dřív.

Foto: Archiv Garáž.cz

Šestiválcová motorizace s označením 53 vypadá skoro až chudokrevně, ale motor se dvěma turby (jedno ve formě elektrikou poháněného kompresoru) a malým elektromotorem není radno podceňovat. Možná neumí zatáčet všemi čtyřmi a má jen adaptivní tlumiče (na rozdíl od vzduchového podvozku vyšších verzí), ale všechny cinkrlátka si k němu můžete dokoupit v rámci příplatkové výbavy. A i když to neuděláte, pořád máte 435 koní a maximálku krásných 285 km/h.

Foto: Archiv Garáž.cz

Za prémii zvenku i zevnitř si samozřejmě AMG nechá náležitě zaplatit. Ceny ještě neznáme, ale tušíme, že už na ženevské půdě se najde dost nedočkavců, kteří budou mlátit šekovými knížkami o kapotu.

Reklama

Načítám