Hlavní obsah

Mazda představila velké sedmimístné SUV

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Evropě zrušila větší SUV CX-7, ale na ostatních kontinentech představuje obří SUV pro sedm lidí. Mazda právě teď ukázala novou CX-8, která se bude prodávat pouze v Japonsku. Je to škoda, a to nejen proto, že je pro 7 cestujících.

Článek

Produkty japonské automobilky Mazda máme hodně rádi a to nejen klasické osobní vozy, ale i jindy neoblíbená SUV. Bohužel u nás v Evropě Mazda představuje pouze ty menší varianty. Tedy v současné době je v nabídce model CX-3 postavený na základech dvojky a potom model CX-5, který má shodnou podvozkovou platformu s hatchbackem s pořadovým číslem 3. Úplně nám zde v nabídce chybí větší SUV, které by mohlo konkurovat našemu Kodiaqu nebo prémiovějším strojům jako je BMW X5. Mazda měla ještě nedávno v nabídce model CX-7, který ale po příchodu nové generace aut vedení zařízlo.

Foto: Archiv Garáž.cz

V Americe ale velké SUV mají a dokonce již od roku 2006. Jde o model CX-9, který nabízí prostorný a praktický interiér se sedmimístnou variantou. A tohle auto je opravdu velké SUV, protože má ještě větší rozvor s hodnotou 2 850, než u nás největší sedan s označením 6.  Nicméně i v Americe potkal Mazdu evropský mor, protože CX-9 přišla o vynikající šestiválce a dostala přeplňovaný čtyřválec 2,5T s výkonem 250 koní.

A teď se v Japonsku objevuje další model z kategorie SUV, novinkou je CX-8. Ptáte se, čím se liší od CX-9? No pozná to jen opravdový znalec, protože designově je jen těžko odlišíte. Prvně už nese design pofaceliftovaných modelů Mazdy, také nabídne až 7 míst k sezení a bude poháněn jiným motorem, než CX-9. Je to zvláštní, ale model CX-8 bude prodáván s turbodieselovým motorem 2,2 l. A teď to nejdůležitější. Mazda CX-8 bude o něco menší, než její větší sestřička. Přesněji na délku bude o 175 mm kratší než CX-9, bude zároveň i užší a nižší, ale rozvor zůstane stejný. Znovu musím apelovat na Mazdu, aby tento model přivezla také do Evropy, pokud chce zvýšit své prodeje. Zvláště, když bude nabízen s přeplňovaným vznětovým motorem.

Reklama

Načítám