Hlavní obsah

Luxusní limuzína od Toyoty. Má se Rolls-Royce a Bentley bát?

Toyota Century

Trh luxusních limuzín se rozrůstá a Toyota hodlá také přiložit ruku k dílu. Za sebevědomou cenovku dostanete pohodlí jako u babičky v obýváku.

Článek

Toyota Century, již po dekády oblíbené auto východních, respektive jihoasijských pohlavárů. Auto jako dělané na míru pro šéfa Jakuzy. A máte právo mít důvodné podezření, že to tak opravdu je. My ho totiž máme.

Doma v Japonsku na ni věší cenovku 19 600 000 jenů. Což je „na naše“ nějaké čtyři miliony. A to není málo. Za toyotu. Tím se dostáváme do teritoria krásně vybavené S-Klasse nebo Range Roveru. A máme-li zajít úplně do extrému, tak se nacházíme v cenových hladinách Porsche 911 Turbo, McLarenu 540C nebo Audi R8. Jenže v žádném z nich si nebudete připadat jako u babičky v obýváku.

Century má totiž záclony, bavlněné potahy a mnoho dalšího. Technicky na tom také není vůbec špatně. Pod kapotou ukrývá starý dobrý benzinový osmiválec, avšak spojený s hybridním ústrojím, aby „zavřeli hipíkům pusu“. Samozřejmostí je audio s dvaceti reproduktory a celá armáda bezpečnostních a protinehodových systémů. A nedáme za to ruku do ohně, ale někde v příplatkové výbavě určitě bude i držák na samopal.

Je jasné, že Toyota Century bude rarita. Ne proto, že by se snad nikomu nelíbilo hrát si na diktátora, ale automobilka má v plánu vyrobit maximálně 600 kusů ročně. Navíc se bude stavět ručně, takže by to ani o moc rychleji nešlo. A tak nějak to ospravedlňuje cenovku čtyři miliony za toyotu. Ale má něco do sebe. Něco nám říká, že ve městě vzbudí větší pozornost než všechny výše jmenované vozy. Century je rarita. A o tom tohle auto je.

A brali bychom ji s držákem na samopaly. Ne že by ho muselo být nezbytně nutné použít, ale vypadalo by to stylově.

Reklama

Načítám