Hlavní obsah

Letošní podzim byl na českých silnicích tragický

Foto: Seznam Zprávy

Nehod na podzim přibylo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzimní měsíce říjen a listopad byly na silnicích nejtragičtější za poslední dlouhou dobu. Řidiče prověřily mlhy, snížená viditelnost i kratší dny. A to nejhorší, tedy zima, ještě přijde. V listopadu zemřelo na českých silnicích nejvíce osob za posledních šest let. V říjnu pak došlo podle policie k 9 926 nehodám.

Článek

Každoročně jsou řidiči upozorňováni na to, že podzim patří k nejnebezpečnějším ročním obdobím na silnici. Řidiči jsou ještě zmlsaní létem, dny se ale zkracují a občas nás může překvapit hustá mlha, mokro nebo první mrazy. Možná namítnete, že horší je to v zimě, kdy může nasněžit a mrznout i několik dní, s tím ale většina řidičů počítá. Podzim dokáže s počasím čarovat a bohužel ne vždy příjemně.

Policejní statistiky uvádí, že letos došlo už k 87 334 dopravním nehodám, přičemž nejvíce jich bylo v říjnu. Ve dvou třetinách případů mohl za nehody nesprávný způsob jízdy, což zahrnuje i nepřizpůsobení jízdy okolním podmínkám. A o moc lépe na tom nebyl ani listopad. S prvními mrazy jako kdyby řidiči zbytečně zmatkovali. Podle policie se totiž většina nehod nemusela vůbec stát.

Bývalo by stačilo, aby řidiči přizpůsobili jízdu stavu vozovky a počasí. Jen za listopad, který skončil teprve před pár dny, zemřelo na českých silnicích 56 lidí. To je o 14 obětí více než za stejný měsíc v loňském roce! Nejsmutnější listopad byl podle statistik v roce 2008, kdy zemřelo 111 lidí. Následně počet smrtelných úrazů při nehodách klesal. Například v roce 2012 na silnicích zemřelo 66 osob a v roce 2017 to bylo 42 osob. Letošní skok k 56 usmrceným je děsivý. Nicméně na silnicích roste počet obětí po celý rok. Od začátku roku na silnicích zemřelo 520 lidí, což je meziroční nárůst o 62 obětí.

Hodně se na těchto číslech podepisují nehody, při kterých zahyne hned několik lidí najednou. Jedna taková se například stala 6. listopadu u Hořic na Českokrumlovsku, kde zemřeli tři lidé. Dvě ženy na místě, jeden mladý muž následně v nemocnici. Bohužel je stále nejčastější příčinou smrtelných nehod nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovky. Neustále na to upozorňuje policie i řada odborníků. Přesto řidiči stále předjíždí tam, kde nemají, překračují povolenou rychlost a často vůbec neví, že například na zimní sezónu je auto potřeba připravit. Najdou se i tací, kteří mají za to, že zimní pneumatiky jsou přežitek a oškrábané okno od ledu sprostá slova. Ostatní věci, například vodu v ostřikovačích, řeší často až tehdy, když nastane problém a kapalina zamrzne. A to je pozdě. Dávejme na sebe větší pozor. Ty dvě ušetřené minuty na cestě při předjíždění za život rozhodně nestojí.

Reklama

Načítám