Hlavní obsah

Legendární Toyota Supra z Rychle a zběsile je na prodej

Foto: Barrett-Jackson

Rychle a zběsile zpopularizovalo tuning na celém světě a jedním z nejdůležitějších aut této legendární filmové série je oranžová Toyota Supra, která se nyní může stát klenotem vaší garáže. Hollywoodská superstar sice v reálném světě není tak rychlým autem, aby dokázala porazit kdysi mnohem dražší a exkluzivnější Ferrari, ale byla tou nejdůležitější Suprou celého natáčení.

Článek

Ikonická Toyota Supra z prvního dílu série The Fast and the Furious se objevila na seznamu prodávaných aut aukce Barrett-Jackson, která se bude konat 17.–19. června v Las Vegas. Není tajemstvím, že se natáčení filmů Rychle a zběsile neobejde bez více exemplářů jednoho vozu, ale tento konkrétní byl pro tvůrce tím hlavním. Filmová Supra hledající nový domov totiž jezdila při natáčení prvního dílu během exteriérových a interiérových scén.

Foto: Barrett-Jackson

Hollywoodská legenda z Rychle a zběsile přispěla k oblibě tuningu i Supry jako takové

Prvotním úpravcem vozu byl Eddie Paul, který Supru přeměnil do filmové podoby v tuningové dílně The Shark Shop ve městě El Segundo v Kalifornii. Později byla původně oranžová Supra upravena na zlatou Supru, která hned v úvodním závodě druhého dílu nezvládnula přistání po skoku přes zvednutý most a nabourala do reklamního billboardu na Pepsi. Krátce po natáčení filmu 2 Fast 2 Furious však byla navrácena do originální podoby.

Filmová Supra je nalakována perleťovým odstínem Candy Orange ze vzorníku supersportu Lamborghini Diablo a je ozdobena slavným polepem „Nuclear Gladiator“. Exteriér je dokonalým ztělesněným tuningového stylu začátku 21. století a je kombinací bodykitu Bomex, kapoty továrního úpravce TRD (Toyota Racing Development), hliníkového křídla APR a devatenáctipalcových pětipaprskových kol Dazz.

Prodávaný exemplář však není tím rychlým autem z filmu a je upraven pouze na oko. Ve skutečnosti je sice poháněn legendárním přeplňovaným třílitrovým řadovým šestiválcem 2JZ-GTE, ale ten je v tovární specifikaci bez dalších úprav a se čtyřstupňovou automatickou převodovkou, ačkoli hlavice řadicí páky Sparco vytváří dojem, že se jedná o manuální převodovku.

Aukční společnost Barrett-Jackson nezveřejnila vyvolávací cenu, ale podle oficiálních informací se vůz bude prodávat bez rezervy. Zájemce s nejvyšší nabídkou tak získá slavný exemplář, aniž by prodávající stanovil nejnižší přijatelnou částku. Součástí prodeje bude rozsáhlá dokumentace a certifikát pravosti potvrzující, že si vůz opravdu zahrál v prvním dílu Rychle a zběsile.

V roce 2015 se v dražbě aukčního domu Mecum Auctions vydražila jiná Toyota Supra z natáčení prvního dílu Rychle a zběsile, kterou nový majitel získal za cenu 185 000 dolarů (3,9 milionu korun). I když prodané auto vypadalo stejně jako to, co jde do aukce letos v červnu, bylo vybaveno základním atmosférickým šestiválcem s pětistupňovým manuálem.

Kdybych si mohl vybrat, zvolil bych verzi s..
Přeplňovaným motorem a automatem
4,5 %
Atmosférickým motorem a manuálem
5,2 %
Supra je pro mě jen jedna – turbo a manuál
90,3 %
Celkem hlasovalo 3796 čtenářů.

Reklama

Načítám