Hlavní obsah

Kuna v autě: co s tím?

Foto: Adobe Stock

Kunu od auta spolehlivě odežene elektronický plašič od českého výrobce Format 1

Zima se blíží a pod kapotu aut se začnou stahovat kuny, které tam dokážou udělat pěknou paseku, nejčastěji rozkoušou kabely v motoru, ale poničené bývají i části chladící a brzdové soustavy. Jako nejúčinnější řešení se mezi řidiči doporučuje nainstalování elektronického plašiče.

Článek

Výrobek za zhruba šest stovek vám ušetří tisíce korun za opravu v autoservisu. Kuny, stejně jako třeba kočky nebo myši, jsou citlivé na určité zvuky, a právě toho akustický plašič využívá. „Vydává pro kuny natolik nepříjemné zvuky, že se autu raději vyhnou. A protože je u zvířat známé, že se dokážou často prostředí přizpůsobit, záměrně se frekvence zvuku náhodně mění, aby si na něj nezvykli,“ popisuje Lucie Jakubčíková, jednatelka moravské firmy Format 1, která plašiče vyrábí už přes třicet let.

Bez starostí

Když si „vygooglíte“, co na kuny platí, vyjedou vám kromě elektronických plašičů také babské rady v podobě lidských vlasů, tygřích chlupů nebo si můžete koupit spreje proti kunám. Ty ale časem vyprchávají a také spreje nemají v oblibě automechanici, protože se v motoru pak více usazuje prach a nečistoty.

„Zatímco u plašičů si zákazníci pochvalují, že přístroj je bezúdržbový a nevyžaduje další zdroj energie. Plašič se totiž automaticky zapne a vypne na základě sledování a vyhodnocování svorkového napětí akumulátoru. Funkci přístroje indikuje LED kontrolka, která během činnosti přístroje svítí, po nastartování motoru pak zhasne. Že plašič opravdu funguje, dokládá fakt, že nás zákazníci doporučují dalším lidem,“ říká Jakubčíková a její slova potvrzují i pochvalné reference na Heuréce. „Výrobek je výborný, používám ho již řadu let v různých autech,“ uvádí například jedna z nich.

Foto: FORMAT 1 spol. s r.o.

Tip 90 dní na vyzkoušení

Slyšitelné i tiché provedení

Firma Format 1 sídlící v Křenovicích u Brna plašič také na počkání za poplatek 200 Kč nainstaluje. „Samozřejmě ale montáž zvládne také každý automechanik i šikovnější kutil, součástí přístroje je návod k instalaci,“ uvádí Jakubčíková a doplňuje, že v nabídce mají odpuzovače pro osobní auta s akumulátorem 12VDC i pro nákladní vozidla a autobusy s akumulátorem 24VDC. „Zákazníci si pak vybírají, jestli chtějí tiché ultrazvukové provedení, které je běžně lidem neslyšitelné, nebo pokud jim nevadí jemný pískot, mohou zvolit slyšitelné provedení,“ uzavírá Jakubčíková.

Načítám