Hlavní obsah

Kudy na dovolenou? Tolik zaplatíte za dálnice v zahraničí!

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto je časem dovolených a cestování. Pokud chcete vyrazit za hranice naší matičky země a objevovat Evropu, nevyhnete se nejspíš dálnicím. My jsme pro vás připravili přehled, na kolik vás v jednotlivých zemích vyjdou!

Článek

V Evropě existují v zásadě tři druhy zemí - s dálničními známkami, s mýtným systémem a s dálnicemi zdarma. I u poslední varianty se ale najdou úseky (např. tunely nebo mosty), kde vás poplatek nemine. Na kolik vás vaše dovolenkové cestování vyjde, si můžete spočítat pomocí tabulky níže. Ceny jsou uvedené za osobní automobil do 3,5 tuny.

Foto: Garáž.cz

Peníze navíc si připravte například na některé bulharské mosty při rumunských hranicích nebo za tunely a mosty ve Francii. V Chorvatsku počítejte při dovolené na ostrově s platbou za trajekt. Itálie má zpoplatněné některé tunely v Alpách (cca 30-45 eur). Dodatečným poplatkům se nevyhnete ani v Rakousku, zde jsou zpoplatněné taktéž některé alpské úseky (např. Brennerský průsmyk nebo Karavanke tunnel). Ve Švýcarsku je zpoplatněn průjezd dvou tunelů vedoucích do Itálie a tunelu mezi městy Kandersteg a Goppenstein s vlakovou přepravou vozidel. Při cestě do Británie zase počítejte s platbou za trajekt nebo za Eurotunnel, zde doporučujeme rezervaci místa předem.

Reklama

Načítám