Hlavní obsah

Britská královna se dobrovolně vzdá řízení auta

Foto: Hello Magazine

Královna Alžběta II.

Jen několik týdnů poté, co se řízení a také řidičského průkazu vzdal manžel královny princ Philip (97), který při nehodě v lednu tohoto roku zranil dvě ženy, rozhodla se i sama královna, že udělá totéž. V jejím případě jde ale jen o to, že vzdává řízení po veřejných cestách. Řidičský průkaz totiž vůbec odevzdávat nemusí.

Článek

Právě nehoda prince Philipa donutila královnu přehodnotit svůj vztah k řízení. Tedy abychom byli přesní, k řízení na veřejných cestách. V případě cestování nebo výletů po soukromých pozemcích, například na Balmoralu, samozřejmě nadále bude moci řídit. Jinak ale sama prohlásila, že právo řídit její auta přenechá osobnímu řidiči.

Ovšem na rozdíl od svého manžela, který opravdu fyzicky odevzdal řidičský průkaz, královna vlastně nemá co odevzdat. Důvod? Pro některé možná překvapivý. Královna je jedinou osobou ve Velké Británii, která smí řídit bez vlastnictví řidičského průkazu. Je to proto, že všechny řidičské průkazy jsou v Anglii vydávány ve jménu královny, a tak vlastně ani nebylo možné, aby si královna jménem sebe samé vydala průkaz na vlastní jméno. Ostatně, jako na panovnici se na ni velké množství zákonů a nařízení ani nevztahuje –jedním takovým zákonem je právě vlastnictví řidičského průkazu.

Dokonce ani nikdy neabsolvovala autoškolu. A navzdory tomu si troufneme tvrdit, že není na světě mnoho žen, které řídí a vyznají se v technice aut tak dobře jako právě ona. Královna se naučila řídit už v 19 letech. Dokonce velmi rychle usedla za volant jako profesionální řidička válečného sanitního vozu. Kromě toho se během druhé světové války stala uznávanou a velmi schopnou automechaničkou. Alžběta II. (92) nejraději jezdila Land Rovery a Jaguary, ovšem ve sbírce má i několik Range Roverů nebo luxusních vozů Rolls-Royce. A všechna ta auta čas od času moc ráda provětrala. V životopisné knize Sira Sherarda Cowper-Colese, bývalého velvyslance Anglie v Saúdské Arábii, je o zálibě královny v řízení malá, ale celkem výmluvná zmínka. Píše se tam o situaci, když před několika lety byl ve Velké Británii na oficiální návštěvě korunní princ Saúdské Arábie.

Po jednom z oficiálních obědů se královna svého hosta prý zeptala, jestli by nechtěl poznat panství. Princ Abdullah souhlasil, ale nečekal, co se bude dít dál. Královna jej usadila na sedadlo spolujezdce do jednoho ze svých vozů, sama sedla za volant a lehce vyšší rychlostí se vydala vstříc horizontům královských pozemků. Princ prý byl zelený hrůzou a prosil, ať panovnice raději zpomalí a věnuje se raději cestě před sebou než výkladu o tamní přírodě. Kromě strachu z rychlosti pro něj tehdy byl šokem i fakt, že řídí sama královna, a to nejen proto, že jde o panovnici, ale také proto, že jde o ženu. Vedle vyjížděk se vzácnými hosty ale královna také vozila a samozřejmě také učila řídit všechny své děti a vnoučata.

Reklama

Načítám