Hlavní obsah

Koncept Varsovia: Takhle si představují budoucnost Poláci

Foto: Archiv Garáž.cz

Polská studie futuristického elektromobilu je prý plně funkční a má příznivé ohlasy. V roce 2018 by mohla začít limitovaná výroba prvních 50 kusů. Sami se podívejte, jestli se vám Tesla od našich sousedů líbí.

Článek

Zvenku vypadá koncept firmy Varsovia Motor Company (jméno podle Varšavy) trochu nedopečeně, což je jistě dáno jednak disproporcí luxusní limuzíny, jednak podivným čumákem, na kterém prostě chybí tradiční mřížka chladiče, to je ostatně problém, který máme i s novými Teslami - zvyk je železná košile a tu mřížku tam potřebujeme, i když tam už vlastně vůbec nemusí být. Nás ale Varsovia zaujala hlavně nápaditým a působivě zpracovaným interiérem. Můžete mávnout rukou nad tím, že je to jen koncept (který prý bude představen na některém z mezinárodních autosalonů již "brzy"), ale my oceňujeme, že naši sousedi na něčem makají, i když to třeba bude slepá ulička.

Varsovia je elektromobil s dojezdem 350 km, ale má v sobě spalovací motor, který funguje jako záchrana v případě, že se blížíte k nule. Jinými slovy je to použitelný plug-in hybrid. První pohled do interiéru naznačí, že hybridně se uvažovalo i tady. Vůz sice má volant, ale počítá s autonomním řízením a především absolutním místem pro posádku. Natolik, že přední sedadlo spolujezdce chybí úplně, aby si mohl pan továrník natáhnout nohy a cítít se jako ve wellness centru. Před sebe si mimochodem může rozložit dva 19" monitory, které lze spojit v jeden, poloprůsvitný displej. Pozornost si jistě zaslouží i materiály - ve Varsovii nenajdete ani jeden plast, vše v interiéru je buď ze dřeva nebo kůže. 

Uvidíme, jak případně bude vypadat těch padesát sériových kousků. Bez kompromisů se to jistě neobejde, ale jestli to Varsovia dotáhne až na silnice, bude nás výsledek hodně zajímat.

Reklama

Načítám