Hlavní obsah

Lexus GX Overland – Pohodlí, které dobrodruzi potřebují

Foto: Lexus Canada

Vyrazit do přírody a nic neřešit. Jen si užít víkend, kdy nejste na ničem a nikom závislí, to je krásná představa. Ne každé auto ale dokáže vyrazit do divočiny, nezapadnout a ještě vám tam nabídnout vše, co nezbytně pro svůj pobyt potřebujete.

Článek

Kanadská divize luxusní japonské automobilky Lexus představila na Auto Show v Montrealu nový koncept GX Overland, který je postaven na základu GX460 Executive Package. Na něm je krásně vidět, že i do divočiny se dá cestovat luxusně.

Změnou, které si všimnete na první pohled, je střešní stan sloužící k pohodlnému přespání dvou osob. Kromě něj se ze střešní nástavby i vytahují přístřešky do stran, a dokonce má i rozkládací sprchový kout, když vás přepadne touha pořádně se v divočině vydrhnout. Pro lepší průjezdnost terénem byl zvýšen podvozek díky komponentům Icon a na tmavé disky se dostaly pořádné pneumatiky Toyo do terénu. Nechybí ani ochranné prvky, aby Lexus v terénu neutržil nějaký fatální šrám na choulostivém místě. Rezerva je na rámu v zadní části auta, jako bývala kdysi na originálních off-roadech.

Foto: Lexus Canada

I luxusní Lexus GX může vypadat drsně

Na šedomodrém laku je polep imitující topografickou mapu. Interiéru se ovšem změny vyhnuly, a tak zůstal zachován v sériové podobě s červeným koženým čalouněním. Pasažéři vzadu mají k dispozici vlastní obrazovky a mohou si tak ukrátit cestu. Podobné vybavení sice moc nepasuje k drsňáckému vzhledu, který se auto snaží navodit exteriérem, ale i do kanadské divočiny můžete vyrazit stylově.

Upraven nebyl ani motor, a tak pod kapotou najdeme osvědčený vidlicový osmiválec o objemu 4,6 litru s výkonem 301 koní a točivým momentem 446 Nm. Ten je spárován se šestistupňovým automatem a pohání trvale všechna čtyři kola. Zda se ale dočkáme i sériové verze Overland, to není vůbec jisté. Spíš bych sázel na to, že zůstane jen u konceptu ukazujícího, co vše umí Lexus nabídnout. Je to ale trochu škoda, vedle všech těch eko-konceptů jezdících s nízkou spotřebou je tohle osvěžující změna.

Reklama

Související témata:
Načítám