Hlavní obsah

PRE je lídrem elektromobility, má přes 360 dobíjecích stanic

Foto: Pražská energetika

Dobíjecí stanice PRE

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská energetika má ve své síti PREpoint již více než 360 dobíjecích stanic. PREmobilita se tak proaktivně a pečlivě připravuje na nástup elektromobility nejen v našem hlavním městě.

Článek

Na konci tohoto desetiletí by mohlo podle odhadů po české metropoli jezdit až 200 tisíc elektromobilů, což odpovídá téměř třetině všech osobních aut v Praze. Na tento nárůst je nutné se zodpovědně připravit.

PRE zprovoznila první veřejnou dobíjecí stanici v roce 2011

Pražská energetika buduje svou síť dobíjecích stanic PREpoint již od roku 2011 a do konce tohoto roku plánuje zprovoznit přes 450 veřejných dobíjecích stanic v síti PREpoint. Nyní provozuje více než 360 veřejných dobíjecích stanic po celé ČR, u kterých se může dobíjet přes 700 elektromobilů zároveň.

Foto: Pražská energetika

Dobíjecí stanice ready lamp

Úkolem projektu Metropolitní síť PRE je do konce roku 2022 vybudovat 441 veřejných dobíjecích stanic. V rámci tohoto projektu Pražská energetika zprovozní 82 EV ready lamp, přičemž hlavní město Praha plánuje během šesti let vybudovat až 3 000 těchto lamp. EV ready lampy jsou pouliční lampy, které ukrývají vše potřebné pro osazení dobíjecí stanice s výkonem do 22 kW.

Druhým projektem je Páteřní síť PRE, který je zaměřen na výstavbu základní sítě ultrarychlých dobíjecích stanic. Celkem 125 DC dobíjecích stanic na 103 lokalitách, z čehož více než polovina o výkonu 75 kW s možností zvýšení výkonu až na 150 kW. Partnery tohoto projektu jsou ÖMV, ČEPRO a Benzina, a dále pak síť obchodů Penny Market.

„Vzhledem k rostoucímu počtu elektrovozů jsme v PRE připraveni každý rok zdvojnásobit velikost naší sítě veřejných dobíjecích stanic PREpoint,“ doplňuje Vojtěch Fried, vedoucí oddělení Elektromobilita a Smart City v PRE.

S čipem od PRE lze dobíjet ve všech sousedních státech

PRE zpřístupnila možnost dobíjet také v síti Greenway na Slovensku a v Polsku a rovněž v síti Západoslovenské energetiky a uzavřela tak pomyslný kruh všech našich sousedních zemí. Všechny stanice jsou již nyní vyobrazeny také v mobilní aplikaci PREcharge, kde si můžete dohledat i jejich aktuální dostupnost. Stačí se registrovat na premobilita.cz a s jedním čipem projedete bez starostí celou střední Evropu.

Foto: Pražská energetika

Mobilní aplikace PREcharge

Pro zákazníky PREmobility zůstává celý proces dobíjení až po platbu naprosto stejný. Za veškerá dobíjení zaplatí zákazník jednou souhrnnou platbou měsíčně.

„Jsem rád, že Pražská energetika umožňuje dobíjet na jeden čip svým zákazníkům ve všech sousedních státech ČR. Po otevření německého a rakouského trhu je nyní možné vyrazit elektromobilem a s naším čipem PRE také na Slovensko a do Polska. A s nadcházejícím létem se v PRE zaměříme na další hlavní prázdninové destinace pro české elektromobilisty,“ říká Vojtěch Fried z oddělení Elektromobilita a Smart City.

Načítám