Hlavní obsah

Pokuta za jízdu bez dálniční známky v roce 2023

Foto: Florian Steciuk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice je povinnost platit za používání dálniční sítě. Tato povinnost je zprostředkována pomocí zakoupení dálničních známek, které se liší na základě délky jejich platnosti. A na základě této platnosti se také rozlišují ceny dálničních známek.

Článek

Kde koupit dálniční známku? Dálniční známky se kupují online pomocí webových stránek. Mezi oblíbené obchody, kde lze koupit dálniční známku, patří určitě web CZdalnice.cz.

Kde je povinnost mít dálniční známku

Povinnost dálniční známky je předepsána na všech úsecích dálniční sítě, které jsou označeny dopravní značkou „Dálnice“, opuštění tohoto úseku poznáte díky dopravní značce „Konec dálnice“. Pro jízdu na všech úsecích dálnic, jež jsou takto označené, je nutné, aby vaše vozidlo mělo dálniční známku. Netýká se to jen několika neplacených úseků dálnic, které jsou především v okolí velkých měst.

Foto: Zirland

Dopravní značka označující dálnici.

Pokuta za jízdu bez dálniční známky

Pokud byste se ocitli na zpoplatněném dálničním úseku bez dálniční známky, dochází tím ke spáchání přestupku a porušení zákona č. 361/2000 Sb., o silničním provozu. V případě, že dojde ke spáchání tohoto přestupku, je uložena sankce. Pokuta uložená na místě dosahuje částky až 5000 Kč. Pokud by váš přestupek postoupil ke správnímu řízení, může být uložena pokuta ve výši až 20 000 Kč. V případě, že by však došlo k odhalení zneužití systému osvobození od dálničních poplatků, může být udělena pokuta ve výši 100 000 Kč.

Foto: Zirland

Dopravní značka označující konec dálnice.

Je také nutné dát si pozor, abyste splnili všechny podmínky při využití osvobození od dálničních poplatků. Osvobození platí například pro držitele ZTP a ZTP/P a je vydáváno pro majitele tohoto průkazu. Pokud byste tedy jeli po placeném úseku automobilem s kartou držitele průkazu, ale ten by nebyl ve voze přítomen, jedná se o zneužití úlevy od dálničních poplatků.

Načítám