Hlavní obsah

Jak přirozeně podpořit imunitu v sychravém podzimním počasí?

Foto: Shutterstock

Náš organismus žije v podstatě v nepřátelském prostředí, kde musí neustále odolávat vnějším vlivům. Jeho zbraní je imunita, štít, který vytváří naši obranyschopnost a jehož stav určuje míru našeho zdraví. Proč a jak imunitní systém podporovat, abychom celý podzim neprosmrkali, nebo rovnou neproleželi?

Článek

Imunita je stavební kámen našeho zdraví. Abychom ji dokázali udržet v tom nejlepším stavu, musíme vědět, čím ji oslabujeme, ale hlavně čím ji naopak dokážeme podpořit.

Co imunitu oslabuje?

Mimo jiné stres, kterého se nám v poslední době dostává nadmíru. Je velmi důležité hledat způsoby jeho snížení. Snažte se proto relaxovat, kdykoliv to jen půjde.

Ideální stav je také nepřijímat vůbec žádný alkohol, protože našemu tělu opravdu škodí. Škodlivé je už množství od dvou alkoholických nápojů denně u mužů a jednoho u žen.

Co ale neovlivníme, je počasí. S nástupem podzimu a sychravého počasí je naše imunita oslabena, proto je potřeba ji výrazně podpořit.

Jak imunitu podpořit?

V našem jídelníčku by měla být bohatě zastoupena zelenina. Je totiž plná antioxidantů. Tyto živiny nás chrání před volnými radikály – molekulami, které mohou poškodit buňky v našem těle. Potřebnou rozmanitost vitamínů nám poskytne barevná pestrost zeleniny.

Asi nejjednodušším zdrojem podpory našeho imunitního systému je pohyb. Dokáže dokonce snižovat i míru stresu. Přitom nám postačí půlhodina svižnější chůze denně.

Omega-3 a vitamín D jsou pro organismus velmi důležité po celý rok. Tělo si je ovšem nedokáže vyrobit. Vitamín D sice v letních měsících vyrobit umí, ale ne do zásoby. „V zimních měsících se slunce pohybuje nad obzorem v tak nevýhodném úhlu, že vitamín D3 v kůži prakticky nevzniká,“ vysvětluje doc. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., MHA, KARIM 2. LF UK a FN Motol.

Foto: Shutterstock

Jak přirozeně podpořit imunitu

Jak dodat tělu omega-3 a vitamín D?

Výběrem potravin bohatě zásobených oběma látkami. Ideální jsou mořské ryby. Mimochodem omega-3 je nejdůležitější stavební kámen lidského mozku a od útlého věku má příznivý účinek ještě na srdce a oči.

Pokud si nedovedete představit denní konzumaci ryb jako reálnou, máte možnost přijímat vitamín D a omega-3 ještě v podobě potravinových doplňků. Internet je plný nabídek. Při výběru hledejte informace týkající se čerstvosti omega-3 při jejich výrobě. Jsou totiž náchylné na oxidaci.

Levné nabídky navíc často poskytují velmi nízký obsah omega-3, takže ve finále mohou vyjít několikanásobně dráž než ty „drahé“. Hlídejte si proto hladinu DHA a EPA (omega-3). Minimální denní příjem je 250 mg.

Příkladem kvalitního potravinového doplňku je novinka z Norska Omega Marine Premium, jež nabízí nejčerstvější olej na světě. Mezi ulovením ryby a výrobou omega-3 totiž uplyne maximálně 75 minut. Denní dávka vyjde na 6 korun a obsahuje 380 mg omega-3 a 100 % denní dávky vitamínu D. O produktu se více dočtete zde.

Načítám