Hlavní obsah

Jak na výměnu tlumičů u Mercedesu s technologií DampMatic

Foto: Copyright BILSTEIN 2020

Již více než deset let je mnoho základních modelů Mercedes-Benz vybaveno „inteligentním odpružením“ založeným na mechanickém procesu, k čemuž se využívá technologie DampMatic® vyvinutá společností BILSTEIN. Jedná se o systém řízení v závislosti na amplitudě, který je plně integrován do tlumiče.

Článek

Jde o modely třídy A W168/W169, třídy B W245, třídy C W204/W205, GLC X253 a třídy E W212/W213. Bohužel tento chytrý prvek zavěšení nezávislé servisy často neznají a je pro ně po demontáži těžko rozpoznatelný. Koneckonců na systém DampMatic® neupozorňují žádné kabely ani jiné vizuální prvky. Pokud si tedy objednáte jakýkoli jiný tlumič dostupný v aftermarketu, odpružení ztratí svou „inteligenci“.

Jedinou výjimkou je případ, kdy se servis rozhodne pro náhradní tlumiče řady B4 od společnosti BILSTEIN. Kromě originálních náhradních dílů Mercedes-Benz je to jediný tlumič, který nabízí systém DampMatic®.

Foto: Copyright BILSTEIN 2020

Tlumiče BILSTEIN

Při objednávání náhradních dílů tak nemusí dílny brát v úvahu nic jiného: Pokud je Mercedes již z výroby vybaven amplitudově řízeným zavěšením, platí to samé i pro objednávaný BILSTEIN B4 DampMatic. Není tedy třeba se rozhodovat mezi různými variantami výrobku „s“ a „bez“, a proto nelze udělat žádnou chybu. Jak tedy systém DampMatic® přesně funguje a proč by se bez něj motoristé i přes mírně vyšší náklady neměli obejít? Důvodem je velký rozptyl tlumicí síly, který je umožněn regulačním pístem.

Foto: Copyright BILSTEIN 2020

Tlumiče BILSTEIN

V závislosti na jízdní situaci je tlumič měkčí nebo tužší: díky tomu si cestující ve vozidle mohou užívat vysokého komfortu při jízdě po běžné silnici, zatímco v zatáčkách je odpoví sportovní a agilní ovladatelností. Systém reaguje ihned, takže lze bezpečně zvládnout i nečekané vyhýbací manévry. Komfort jízdy, agilita a bezpečnost tak již nepředstavují protichůdné požadavky, protože se těžiště mění podle situace a potřeby. Důležité pro dílny: Instalace probíhá stejně jako u jiných tlumičů, jelikož pro tento semiaktivní systém nejsou zapotřebí žádné kabely, snímače nebo dokonce externí řídicí jednotka. Míra složitosti tak zůstává nízká, stejně jako hmotnost systému.

Pouze s BILSTEIN si odpružení zachová svou „inteligenci“

Zájemci o technologii, kteří chtějí vědět, jak přesně funguje, si ji mohou představit takto: V „měkkém nastavení“ protéká olej tlumičem jak přes hlavní píst, tak přes speciální obtok DampMatic®. Pokud se amplituda vibrací v důsledku jízdní situace zvýší, řídicí píst se v důsledku náhlého rozkmitání posune na doraz. Tím se uzavře obtok a celý objemový průtok se odehrává přes hlavní píst. Protože se tím sníží průtok, tlumič se chová „těsněji“.

Foto: Copyright BILSTEIN 2020

Tlumiče BILSTEIN

I přes mírně vyšší náklady nabízí tlumič BILSTEIN B4 DampMatic® podstatně více než běžný tlumič. Jedná se o jediný náhradní díl, který nabízí celé spektrum vlastností originálního odpružení.

Načítám