Hlavní obsah

Financování auta: Různé možnosti, jedna cesta

Foto: Česká spořitelna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jste si vybrali své auto – značku, palivo, barvu, výbavu. Co dál? Koupit ho z vlastních prostředků, nebo zvolit financování? V tomto článku si představíme různé možnosti financování.

Článek

Vaše peníze, nebo půjčka

Pokud máte dostatek financí na koupi vozu, je to jednoduché a bez závazků. Nezapomeňte však počítat i s dodatečnými náklady, jako jsou pojištění, registrační poplatky a servisní údržba nebo zimní pneu. Také si vytvořte finanční rezervu pro neočekávané výdaje.

Pokud nemáte dostatek peněz a s nákupem auta nechcete čekat, existuje několik možností financování.

Bezúčelová půjčka

Bezúčelová půjčka je rychlý a flexibilní způsob získání peněz bez nutnosti podrobně popisovat jejich využití. Můžete si okamžitě pořídit auto a nastavit splátky podle svých potřeb. Bez omezení můžete vybírat jak nové, tak zánovní auto a případně dokoupit výbavu do garáže.

Účelový spotřebitelský úvěr

Tento druh úvěru je specificky zaměřen na účel, zde na nákup vozidla. Může nabídnout výhodnější úrokovou sazbu, ale vyžaduje doložení účelu, a tedy i podrobnější administrativu. Do účelového úvěru nezahrnete vedlejší výdaje spojené s vozidlem.

Leasing

Leasing umožňuje užívat si auto bez nutnosti vlastnictví (vlastníkem je leasingová společnost). Stačí uzavřít smlouvu, platit stanovenou částku po určenou dobu a na konci máte možnost vozidlo odkoupit. Je to rychlý a jednoduchý způsob, jak mít auto, ovšem s podmínkami leasingu, například s vyhrazenou servisní sítí.

Operativní leasing

Operativní leasing je spíše pronájem vozu s pevnými pravidly ohledně ujetých kilometrů a užití. Obsahuje servis a pojištění, což vám usnadňuje starost o auto. Po skončení smlouvy vozidlo obvykle vracíte.

Splátkový prodej

Tato varianta umožňuje rychlé sjednání financování nejčastěji přímo u prodejce vozidel. Vyžaduje část vlastních financí a zbytek splácíte po určitou dobu, většinou do 4 let od nákupu. I tímto způsobem můžete rychle získat vlastní auto.

Výhody pro elektromobily

V reakci na rostoucí důraz na ekologii se objevují nabídky a slevy zejména pro ekologicky šetrná vozidla, včetně elektromobilů. Je dobré se o těchto možnostech informovat u prodejce.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoli variantu, přejeme vám příjemnou jízdu!

Načítám