Hlavní obsah

Kia vyvíjí armádní auto a další vojenské speciály

Foto: Kia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kia hodlá vyvinout nové armádní vozidlo o hmotnosti 2,5 a 5 tun. Primárně je vyvíjeno pro jihokorejskou armádu. Automobilka dále uvedla, že hodlá vyvinout terénní automobil s otevřenou střechou postavený na podvozku v Evropě neprodávaného SUV Mohave.

Článek

Kia je automobilka mnoha tváří. Jedna z nich možná trochu překvapí, protože tato korejská značka má zhruba dvacetileté zkušenosti s vojenskými zakázkami. V minulosti vyráběla terénní pásový transportér BV206. Před necelými dvaceti lety také vyvinula 15tunové vyprošťovací vozidlo a tahač pro přepravu těžkého vybavení.

A možná si vzpomenete na KLTV (Kia Light Tactical Vehicle), automobil, jehož design se nápadně podobá americkému HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle), známějšímu pod označením Humvee.

Kia zatím sdělila jen pramálo informací, potvrdila však započaté práce na vývoji nové platformy pro vojenská vozidla s užitečnou hmotností 2,5 tuny a 5 tun. První prototyp by se měl ukázat ještě v letošním roce, už za čtyři roky by měla korejská armáda přebírat první kusy.

Kromě těchto dvou vojenských vozidel se chystá ještě vývoj terénního automobilu s otevřenou střechou a pohonem všech čtyř kol. Coby technický základ bude využito šasi z SUV Mohave (které ovšem v Evropě neseženeme). Dobrou zprávou je, že tento model by se měl prodávat nejenom pro armády, ale i mezi soukromými kupci. Bližší podrobnosti ale zatím nejsou k dispozici.

Foto: Kia

Současná vojenská produkce Kie, uprostřed obrněná verze nákladního vozidla. Vlevo model KLTV

Korejská automobilka uvedla, že u větších vozidel použije sedmilitrové naftové motory spojené s automatickou převodovkou. Všechna vozidla by pak měla kromě satelitní navigace a 360stupňového monitorovacího systému nabízet další vymoženosti známé z osobních automobilů. ABS, zadní parkovací asistent nebo vyhřívání sedadel.

Není bez zajímavosti, že Kia doposud nabízela devět různých modelů armádních vozidel (v celkem 100 modifikacích) a celkem vyprodukovala už 140 tisíc vojenských vozidel.

Reklama

Související témata:
Načítám