Hlavní obsah

Když MX-5 přestane být odpověď na všechno, pořiďte si tohle!

Foto: Archiv Garáž.cz

Máte doma Mazdu MX-5 a pomalu vás přestala bavit? Nebo jste dostali chuť se projíždět po trochu jiných silničkách a chcete ze stárnoucího kabrioletu udělat vyloženě hračku pro radost? Jedno řešení existuje.

Článek

Tak především, Mazda MX-5 nikdy nepřestane být zábavná. Maximálně vám začne připadat obyčejná, příliš pomalá nebo příliš maličká, ale na všechny tyto problémy lze najít snadná a často relativně dostupná řešení. Podle mnoha autových blogů je MX-5 odpovědí na každou otázku, kterou si jako petrolhead můžete položit, tj. svým způsobem všechny cesty vedou k MX-5, jen si to možná ještě nejste ochotni přiznat. A je úplně jedno, jestli ji máte jako první (úvodní fáze, kdy se chcete vyblbnout), druhé (alternativa k rodinnému dostavníku) nebo třetí (vzpomínka na blbnoucí léta, která jste zázrakem přežili) auto. Pokud jste náhodou v té úplně poslední fázi a Miata už vám jen stojí v garáži coby tichá vzpomínka, možná vás zaujme nabídka firmy Exocet. Ta za 7500 dolarů předělá vaší Miatu na tzv. Flying Miatu. Nejlépe by se tenhle kit asi dal popsat jako levnější varianta Arielu Nomad.

Foto: Archiv Garáž.cz

Z vaší Miaty zůstanou kompletní střeva (kdo se na to cítí a základní motor by mu nestačil, ten tam může frknout osmiválcový smallblock, ale tím pádem přijde o veškeré výhody téhle stavebnice), na která je tento kit optimalizován. Můžete se tedy těšit na stejně komunikativní a hravé řízení. Jen už nesedíte v kabrioletu, ale v otevřeném autě s trubkovým rámem, které je o 350 kilogramů lehčí. Všechno je z hliníku, kastle je tuhá jak u závoďáku a samozřejmě je to celé hlasité, smradlavé a špinavé, jak se dá u podobných otevřených aut očekávat. Proto si je přece stavíte. Ano, to jsme neřekli? Tenhle kit si za ty peníze budete muset postavit sami, leda byste si připlatili tisícovku, aby vám ho poslali komplet, ale to byste jim zas museli nejdřív poslat vaši Mazdu, a to by věci prodražilo.

Foto: Archiv Garáž.cz

Cena není lidová, rozhodně ne pro někoho, kdo operuje s ojetou MX-5 a počítal by s využitím téhle srandy jen na okruzích. Pak je určitě lepší nalít do staré Miaty trochu života s pomocí jiných součástek. Jestli ale toužíte po úplně jiném autě od hlavy k patě a chcete vyrazit třeba na polňačky, a zároveň zůstat věrni jednoduché technice, kterou vám snadno nějaký nadšenec opraví, pak tahle Flying Miata nemusí být nejhorší nápad. My podobným zhůvěřilostem čas od času docela fandíme. 

Reklama

Načítám