Hlavní obsah

Jaguar postavil 10 kusů nejkrásnějšího auta na světě

Foto: Archiv Garáž.cz

Divize Jaguar Classic poprvé uvede jeden z restaurovaných vozů E-Type ze svého programu Reborn, a to na výstavě Techno-Classica Essen show. Prvních deset zrenovovaných modelů E-Type je již v prodeji přímo z dílny Jaguar Land Roveru.

Článek

Program E-Type Reborn představuje kompletní servis od divize Jaguar Classic, která nabízí zákazníkům možnost zakoupit si sběratelské vozy E-Type přímo od původního výrobce vozidla. Značka Jaguar uvedla svůj program Reborn na základě již úspěšně fungujícího programu od Land Roveru pro modely Land Rover Series I a Range Rover Classic. Tyto vozy budou v Essenu také k vidění.

Foto: Archiv Garáž.cz

Každý E-Type v programu Reborn je zcela zrenovován podle původní tovární specifikace z roku 1960. Absolutní autenticitu vozů zajišťují kromě jedinečného přístupu k restaurování také záznamy a originální kresby, které vlastní Jaguar Heritage Trust, a desítky let zkušeností. Díly Jaguar Classic pro renovované vozy jsou konstruovány tak, aby zajistily maximální kvalitu a dlouhou životnost jednotlivých částí.

Foto: Archiv Garáž.cz

První vozidlo, které projde kompletním procesem Reborn, je kupé s pevnou střechou Series I v barvě "Opalescent gunmetal grey". Původně byl vůz exportován do Kalifornie v květnu 1965 a najel 78 000 před uschováním v roce 1983. Vůz si zachoval svoje číslo karosérie, motor a převodovku, přičemž všechny tyto součásti byly zrestaurovány techniky z Jaguar Classic.

Foto: Archiv Garáž.cz

Technici se snaží o to, aby se co nejvíce částí z původního vozidla pokud možno zachovalo nebo zrekonstruovalo a opravilo podle zadávací dokumentace. Všechny díly, které jsou zničené a nejsou opravitelné, se nahrazují novými z dílny Jaguar Classic. Části karoserie se v případě koroze vyrábějí na míru tak, aby kultovní vzhled E-Typu byl co nejvíce zachován. Tým věnuje velkou pozornost detailu, což se vztahuje i k znovuvytvoření správného typu bodového svařování při montáži těchto panelů.

Řada vylepšení z novějších vozů E-Type může být začleněna do obnovy vozu za příplatek na přání zákazníka, včetně vylepšeného chlazení, plně synchronizované převodovky (v případě, že ji model původně nemá) nebo brzdových třmenů Series 2.

Nejkrásnější auto světa

Jaguar E-Typebyl uveden vroce 1961 na autosalonu vŽenevě. Dky jeho designu a vkonu smaximln rychlost 240 km/h se stal ikonou motorismu a kultovnm sportovnm vozem sv generace. Popularita E-Typupřilkala takov hvězdy jako Steva McQueena, George Besta, sira Jackieho Stewarta, Brigitte Bardot nebo Franka Sinatru. Zvodn spěchy pak ještě podtrhli Graham Hill,Roy Salvadori a Briggs Cunningham. Vce než 56 let od svho debutu jestle ikonickm silničnm vozem a vtězem zvodů.

Reklama

Načítám