Hlavní obsah

Jaguar má problém. Musí propustit tisíce zaměstnanců

Foto: Jaguar Land Rover

Továrna Jaguar Land Rover

Automobilky napříč celým světem čekají velké změny, které mají základ hlavně v elektromobilitě. S tím, jak se na ni začínají všichni hodně zaměřovat, ale zjišťují, že vývoj elektromobility bude stát velkou spoustu peněz. A kde rychle a hodně ušetřit? Bohužel samozřejmě na zaměstnancích.

Článek

Je to jen několik hodin, co automobilka Jaguar Land Rover oznámila, že v rámci programu na snižování nákladů bude muset propustit až 5 000 zaměstnanců. Tato informace se týká Velké Británie, ale je možné, že se podobná omezení dostanou i na další trhy, kde značka působí. Podle informací BBC by automobilka velkým propouštěním mohla ušetřit zhruba 2,5 miliardy eur, ale přesná čísla budou teprve uveřejněna.

Jaguar Land Rover tak reaguje na sníženou poptávku po spalovacích motorech. Prodeje moc nejdou a zákazníci se začínají ptát po hybridech nebo rovnou čistých elektromobilech. Těch sice značka v portfoliu pár má, ale zjevně to nestačí. Ví, že dříve nebo později bude muset přesedlat ekologičtějším směrem, a leccos napovídá, že si to mohla uvědomit už dříve. Jen za třetí čtvrtletí loňského roku totiž utrpěla ztráty ve výši 90 milionů liber.

To je ovšem číslo za celosvětové ztráty, přičemž největší vrásky automobilce udělaly klesající prodeje v Číně, tedy na největším trhu, na kterém vůbec může působit. Ovšem prodeje zde poslední dobou klesají všem automobilkám, a je tak dost pravděpodobné, že se k podobným krokům dříve nebo později uchýlí i jiné značky.

Mimochodem, prodeje v Číně klesají vůbec poprvé po dvaceti letech. Během loňského roku se zde prodalo 22,7 milionu aut, což znamená pokles o 6 %. Důvod je prostý. V prvé řadě tamní vláda ukončila program vládních příspěvků na nákup nových aut, a navíc mezi Pekingem a Washingtonem probíhá obchodní válka, která zapříčinila zavedení cel na většinu dováženého zboží, automobily nevyjímaje. Do třetice se právě zde projevuje klesající zájem zákazníků o spalovací motory.

Jak se tyto změny zákaznických preferencí projeví do budoucna a jestli se projeví i u nás, teprve zjistíme. Jaguar Land Rover, respektive všechny automobilky ale musí začít reagovat hned teď. Jinak bude i takové masivní propouštění málo.

Reklama

Načítám