Hlavní obsah

I opotřebované pneumatiky mají své využití

Foto: Eltma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na Seznam.cz.

Co dělat s opotřebovanými pneumatikami? Koneční uživatelé mají možnost pneumatiky odevzdat bezplatně na místech zpětného odběru, a to bez ohledu na značku či nákup. Místa zpětného odběru jsou převážně pneuservisy a místa prodeje pneumatik, které v rámci služeb či prodeje odebírají pneumatiky a mají značení „Místo zpětného odběru“.

Článek

Místa sběrného odběru zřizují všechny povinné osoby (výrobci a dovozci pneumatik). Zde naleznete místa zpětného odběru výrobců, kteří se rozhodli plnit své zákonné povinnosti individuálně.

Místa, která bezplatně sváží provozovatel kolektivního systému Eltma pro povinné osoby, kteří se účastní kolektivního systému, koneční uživatelé najdou na stránkách Eltma.cz v sekci Sběrná místa v interaktivní mapě.

Eltma

Nezisková organizace Eltma vznikla v roce 2016 z iniciativy výrobců/dovozců pneumatik. Byla založena společnostmi Bridgestone ČR, s.r.o., Continental Barum s.r.o., Goodyear Czech s.r.o., Michelin Hungária Kft, Nokian Tyres s.r.o. a Pirelli Tyre (Suisse) S.A. K této iniciativě se přidaly desítky dalších výrobců a dovozců, kterým není osud opotřebovaných pneumatik lhostejný.

Ke všem účastníkům je přistupováno stejně, ať jde o nadnárodní korporaci či malého dovozce. Kolektivní systém již v prvním roce plnil zákonné povinnosti nad zákonem stanovenou míru.

V roce 2020 vysbíral a zpracoval přes 89 % všech pneumatik, které naši účastníci uvedli na trh. Eltma je jediným autorizovaným kolektivním systémem v České republice.

Foto: Eltma

Ilustrační foto

Třídění odpadu a likvidace pneumatik

Pneumatika není komunálním odpadem a její likvidaci platí konečný uživatel již v ceně zakoupeného produktu. Proto by bylo dobré, aby pneumatika byla co nejkratší cestou vrácena zpět výrobci a nekončila jako odpad na sběrném dvoře či dokonce na černé skládce.

Nezisková společnost Eltma zajišťuje svoz a likvidaci použitých pneumatik pro místa zpětného odběru zdarma a dle zákonných podmínek zpětného odběru. Pneumatika je zpracována materiálově, nebo energeticky. Můžete je najít na různých místech, kde je požadována nízká hladina hluku a vysoká odolnost a pružnost – například podložky pod tramvajové pásy. Prvky pneumatiky naleznete i v cementu.

Třídíte odpad? To je skvělé. Tak proč netřídit i pneumatiky? Dejte pneumatice druhý život a odevzdejte je na to správné místo – na místo zpětného odběru. Děkujeme, že společně můžeme vytvářet lepší svět.

Kolektivní systém Eltma podporuje kroky, které vedou ke zlepšení situace výskytu opotřebovaných pneumatik v České republice a k větší ochraně životního prostředí.

Eltma.cz