Hlavní obsah

Grossglockner Grand Prix 2016

Foto: Archiv Garáž.cz

Grossglockner Hochalpenstrasse patří bezpochyby k jedněm z nejúžasnějších silnic v Evropě. Několik desítek kilometrů dlouhý úsek horské silnice překlenuje vysokohorský masiv nespočtem zatáček rozličných poloměrů a jako bonus nabízí vskutku dechberoucí výhledy. A to všemi směry.

Článek

Tím pádem si každý milovník cestování najde to své - vášnivý řidič úchvatné hřiště, nadšený turista potěchu oka. Silnice je zpoplatněna mýtným ve výši 35€, kterým si obstaráte celodenní vjezd. A věřte nebo ne - den vám zde uběhne nadmíru příjemně a až nepříjemně rychle. Poslední zářijový víkend mohli návštěvníci navíc zažít ještě jízdu dříve narozených vozů po jednom z úseků silnice od mýtnice (1145m) do výše 2428m - soutěž Grossglockner Grand Prix.

Foto: Archiv Garáž.cz

Od letošního ročníku se organizátoři "bohužel" rozhodli pro drobnou změnu a namísto tradičního formátu akce, která vždy hostila kolem sta historických závodních vozů z meziválečného období, leč i starší a mladší vozy, byl tentokrát podnik pořádaný předně pro youngtimery z let 1950 - 1975. A těch nedorazilo mnoho. Naštěstí byl startovní rošt obohacen i o starší automobily, a tak bylo během dvojice průjezdů na co koukat. Ve stejně honosné podobě jako v předchozích letech se akce bude konat zase za rok (resp. každý druhý rok). Štěstím je, že silnice je opravdu vyhlášená, tudíž i když oba průjezdy závodu zabraly necelou hodinu, bylo po zbytek dne o zábavu postaráno. Jak za volantem, tak u silnice či pěším výstupu "hore kopcom". Cestu na Grossglockner Hochalpenstrasse doporučuji - i kdybyste neměli adekvátní vůz pro ty krásné zatáčky, tak si užijete desítky ostatních plechových krásek cestou i na místním parkovišti. A samozřejmě také nádhernou přírodu všude kolem.

Reklama

Načítám