Hlavní obsah

Gril, pec i udírna v jednom. Poznejte kamado Big Green Egg

Foto: Big Green Egg

S Big Green Egg nemusíte mít michelinskou hvězdu, abyste oslnili

Zažehnout uhlíky a z kulinářského zelenáče to vytočíte na mistra grilu za pár vteřin. Stačí mít ten správný nástroj. Pokud ujíždíte na poctivých chutích, příprava v kamado by vám neměla uniknout. Jak se používá a v čem je lepší než klasické venkovní barbecue?

Článek

Jak kamado funguje? Kamado je kompletní venkovní kuchyně, která vám umožní vyzkoušet všechny způsoby a techniky přípravy: grilování, uzení, smažení, vaření v páře, pečení nebo pomalé vaření. Má schopnost přesně udržet nastavenou teplotu, a tím zajistit optimální cirkulaci teplého vzduchu uvnitř tak, že se jídlo připravuje rovnoměrně. Díky tomu jsou pokrmy výjimečně křehké a vynikne jejich čistá chuť.

Foto: Big Green Egg

Unikátní design kombinuje japonskou tradici kamado s revoluční keramikou

Proč Big Green Egg propadli gurmáni z celého světa?

Hlavní roli hraje jeho spolehlivost, snadné používání a skvělé výsledky, stejně tak jako odpovídající servis. Big Green Egg, průkopník kamado, se začal vyrábět v roce 1974 a jde o jediný originál svého druhu. Vyrábí se v továrně v Mexiku z keramického materiálu založeného na technologii NASA. Keramika s dvouvrstvou glazurou zajišťuje vysokou odolnost proti povětrnostním vlivům a vysoké izolační vlastnosti. Proto je velmi ekonomický z hlediska spalování dřevěného uhlí, odolný vůči extrémním venkovním teplotám a udržuje stabilní teplotu uvnitř. S Big Green Egg kamado grilem tak můžete vařit 365 dní v roce.

Big Green Egg poskytuje na všechny keramické díly doživotní záruku. Keramika je velmi důležitá, protože odráží teplo a má silné izolační vlastnosti, takže spotřeba dřevěného uhlí je mnohem nižší než u běžného grilování. Mimo to umožňuje regulaci teploty uvnitř pece s přesností na jeden stupeň.

Foto: Big Green Egg

Egg má teplotní rozsah 70–350°C, takže s ním vykouzlíte cokoliv od steaku T-bone přes maďarský guláš až po koláč

Výhody a nevýhody kamado?

Nepřekonatelnou výhodou je bez pochyb jedinečná a poctivá chuť. Každý, kdo ochutnal jídlo připravené na keramickém kamado grilu Big Green Egg, mu okamžitě propadl. Umožňuje nejen přesnou regulaci teploty, ale má i velký teplotní rozsah 70–350°C, a tak jednoduše zvládnete všechny techniky přípravy – od uzení přes pečení až po pomalé vaření.

Foto: Big Green Egg

Který ze 7 modelů pro vás bude ten nejlepší?

Jako nevýhoda se může zdát, že nejoblíbenější modely L a XL jsou mnohem těžší než velikostně srovnatelné klasické venkovní grily. Díky pojízdnému stojanu jde však s keramickým grilem Big Green Egg i přes jeho velikost snadno manipulovat. Důležitým faktorem je i cena – nutno však brát v potaz, že Big Green Egg není pouze kamado gril, ale kompletní venkovní kuchyně. Nabídne vám možnosti, které klasický zahradní gril překonají, proto se investice vyplatí. Big Green Egg se podíval na zoubek i kuchař Jirka Hilgart ve svém videu. Pokud váháte, určitě stojí za zhlédnutí.

Chcete o Big Green Egg vědět více nebo ho vidět na vlastní oči? Navštivte webové stránky nebo některého z autorizovaných prodejců a uvidíte, že není proč váhat.

Načítám