Hlavní obsah

Ford ukončil výrobu v Austrálii, Holden ho bude následovat

Foto: Archiv Garáž.cz

Už jsme o tom psali několikrát, ale teď je to definitivně na pořadu dne. Výroba aut v Austrálii přešla do své poslední fáze. Ford vyrobil posledního Falcona a odteď už bude auta do Austrálie jen dovážed. Domácí Holden zastaví linky napřesrok.

Článek

Je to smutná kapitola v historii kontinentu, který dal světu celou řadu zajímavých aut. Ford tu stavěl neuvěřitelných 91 let a jeho nejúspěšnějším artiklem se stal model Falcon, postavený na míru australskému trhu. Holden pak sice čerpal řadu modelů od GM a jenom je přejmenoval, ale také stavěl vlastní pick-upy a auta jako Holden VF Ute, VF Commodore nebo Holden Monaro se staly legendami na silnicích i závodních okruzích. Co stojí za odlivem Fordu a General Motors? Především australské úřady a místní odbory, které tlačily na pracovní podmínky a platy tak vehementně, až se automobilky sebraly a šly stavět jinam. Ford si spočítal, že místo Falconu může do Austrálie dodávat Mondeo (resp. Fusion) a superostrou verzi Falconu nahradí osmiválcovým Mustangem. Holden pro změnu přestal vyrábět pod svým patronátem Cruze a GM místo něj bude do Austrálie dovážet britskou Astru (resp. Vauxhall Astra) s řízením na té správné straně.

Foto: Archiv Garáž.cz

V obou případech se automobilky snaží ušetřit a ohánějí se snahou o globální vůz (minimálně v případě Mustangu a Mondea) v éře, kdy už se nevyplatí stavět sólový model ušitý na míru jedinému trhu. Australští zákazníci přijdou zkrátka, protože za vozy importované odjinud a nikoliv vyrobené v Austrálii, si pěkně připlatí. Místní importní daň je nechvalně proslulým trestem pro všechny petrolheady a žene ceny sportovních vozů do absurdních hodnot.

Foto: Archiv Garáž.cz

Holden definitivně zavře brány svých továren až příští rok. Ford vyrobil posledního Falcona a definitivně se z australského trhu stahuje. Nechá tu jen pár desítek zaměstnanců ve vývojovém a testovacím středisku, protože australský terén a podnebí jsou pro něj vhodným testovacím místem.

Foto: Archiv Garáž.cz

Smutný den pro celou Austrálii a všechny petrolheady, kteří mají rádi co nejpestřejší nabídku aut. Nám budou rychlé australské sedany rozhodně chybět. Jak jste na tom vy?

Reklama

Načítám