Hlavní obsah

Fiat končí s výrobou pickupu Fullback

Foto: Fiat

Fiat Fullback Cross

S pickupy, i těmi opravdu moderními, které se rozhodně nedají označit za čistokrevné pracovní nástroje, se poslední dobou roztrhl pytel. A je velmi těžké v této konkurenci obstát. A také velmi drahé. To už ví i Fiat, který možná i proto ukončuje výrobu svého pickupu Fullback.

Článek

Pro všechny značky je nesmírně drahé obstát v konkurenci, která je stále silnější a často má k dispozici i více financí. A pokud nějaký model zákazníky nepřitáhne, je nesmysl, aby do něj značka dál vkládala peníze spojené s dalším vývojem. Současná verze pickupu Fullback je na trhu od roku 2016. Stojí na totožných základech jako pickup Mitsubishi L200. Ovšem, zatímco japonská verze tohoto pickupu se celkem prodává, italská se s velkým úspěchem nesetkala.

Těžko říct, co za tím je. Možná ale fakt, že za posledních pár let se s pickupy, a to i s těmi opravdu povedenými a luxusními, roztrhl pytel. Pickupy nabízí jak například Volkswagen, kdy jde o model Amarok, tak třeba i Mercedes-Benz, který do tohoto segmentu vstoupil s třídou X. Obzvlášť poslední jmenovaný umí velmi zajímavě kombinovat pohodlí, luxusní interiér a velmi dobré terénní a i pracovní schopnosti. A to přitom nejde o čistokrevný Mercedes, ale prakticky o předělaný Nissan Navara. Mimochodem, víte, že se mezi pickupy chce pustit i Dacia? Má v plánu do této verze přepracovat model Duster, ale zatím jde o nápad jen na papíře.

V posledních několika měsících prochází L200 na některých trzích faceliftem a prodeje nejspíš nejsou špatné, zatímco Fiat jde opačným směrem. Zástupci automobilky už pro britský magazín Auto Express v rámci britské výstavy užitkových vozidel potvrdili, že Fullback brzy zcela zmizí z nabídky italské značky. Mluvili o několika faktorech, které se na tomto rozhodnutí podepsaly, ale vše ukazuje právě na nezájem zákazníků, a tedy i nízké prodeje.

Pokud byste si Fullback chtěli ještě koupit, není to problém. V nabídce českého zastoupení je stále k dispozici. A to jak ve verzi Double Cab, tedy se čtyřmi dveřmi, tak ve verzi Extended Cab, což je verze s menší kabinou a jen dvěma dveřmi. Pod kapotou budete vždy mít diesel o objemu 2,4 litru, ovšem Fiat ho nabízí ve dvojím nastavení. Slabší verze má 150 koní a silnější 180 koní. Pohon všech kol pak je samozřejmostí. Verze Extended startuje na 596 550 Kč, verze Double Cab na 571 330 Kč.

Reklama

Načítám