Hlavní obsah

Fialová nebo hnědá? Takhle to je se značením parkovacích zón

Foto: Jakub Deml

Fialová zóna je označena pruhem spíše hnědým

Někdo si toho ani nevšimne, některé řidiče to ale mate. Řeč je o fialových parkovacích zónách v Praze. Na dopravních značkách totiž pruh označující zónu vypadá spíše jako hnědý.

Článek

Existují v Praze hnědé zóny? I s takovým dotazem jsme se setkali a při pohledu na svislé dopravní značení v řadě ulic musíme uznat, že dotaz není tak zcela nesmyslný. Každý vidí barvy trošku jinak, objektivně ale pruh na značkách vypadá spíše jako hnědý než fialový. A to může řadu řidičů, zejména mimopražských zmást.

Foto: Facebook

„Hnědé zóny” se řeší i ve facebookové skupině českého klubu Toyoty C-HR

Fialové zóny jsou určeny pro tzv. smíšené parkování, zaparkují v nich tedy jak rezidenti, tak za poplatek i návštěvníci. A hnědá barva na značkách skutečně není záměrem a nevyznačuje ani nový druh parkovací zóny. Není ale pravdou, že by barvu spletla firma vyrábějící značky, jak stojí ve facebookovém příspěvku výše: „Ta barva je fialová, ale je reflexní a z různých úhlů a za různého světla může vypadat rozdílně, třeba jako hnědá,” zní vysvětlení od Technické správy komunikací (TSK).

Podle tiskové mluvčí TSK Barbory Liškové se rozhodně nejedná o chybu při výrobě a barva na značkách přesně odpovídá normám. „Nehledě na to, jak barva vypadá, by se měli řidiči primárně řídit pokyny na dodatkové tabulce, kde jsou veškeré informace,” dodává mluvčí.

Foto: parkujvklidu.cz

Takto popisuje Technická správa komunikací značení fialových zón na stránkách Parkuj v klidu

Ačkoliv redakce Garáž.cz zaznamenala několik dotazů na hnědou barvu na značení parkovacích zón, podle Barbory Liškové se žádní zmatení řidiči na magistrát ani na TSK v této věci neobracejí. Zkrátka si stačí zapamatovat, že hnědá se rovná fialová.

A co vy? Rozumíte značení parkovacích zón v metropoli? Nebo je pro vás zmatečné? Podělte se o svůj názor v diskuzi!

Reklama

Načítám