Hlavní obsah

Elektromobil Lucid Air: Rekordní dojezd i rychlost nabíjení

Foto: Lucid

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zapomeňte na Teslu, na pole elektromobility přichází nový hráč, který chce posunout hru o pořádný kus dál. Tedy alespoň to doteď tvrdil. Nyní však automobilka Lucid uveřejnila rekordní hodnoty dojezdu a rychlosti nabíjení elektromobilu Air a potvrdila tím svá slova.

Článek

Mizerný reálný dojezd a nesnesitelně dlouhá doba nabíjení jsou zatím ty největší překážky v rozvoji elektromobility (hned vedle vysokých cen nových technologií, slabé sítě infrastruktury a dalších zádrhelů). To se však může změnit s novou generací elektromobilů, která už brzy přijde na trh. První vlaštovkou a důkazem, že to jde, má být novinka od kalifornského start-upu Lucid.

Elegantní sedan s futuristickým designem, pojmenovaný vzletně Air, přiváží na své palubě novou generaci technologií pohonu, které udělají elektromobily zase o něco atraktivnější a použitelnější. Začněme třeba udávaným výkonem – ten má dosahovat hranice 1 000 koní, což je číslo dosud vyhrazené pouze těm nejrychlejším supersportům. Díky tomu zrychlí z klidu na stovku za pouhých 2,58 sekundy a pojede maximálních 322 km/h. To je dynamika přímo balistická!

Foto: Lucid

Lucid Air pod stylovým kabátkem ukrývá pokrokové technologie

Tím však pokrok nekončí, nevídaná má být i hodnota dojezdu. Firma Lucid totiž tvrdí, že na jedno nabití by model Air měl ujet rekordních 832 kilometrů! Dosavadní rekord drží maratonec od Tesly, který však ze sebe nedostal víc než (už tak docela úctyhodných) 640 km. Lucid Air by tak měl zase o něco zmírnit strach z omezeného dojezdu.

Dalším pokrokem je výrazné zkrácení doby nabíjení. Zcela nová 900 V technika (ostatní automobilky pracují nejvýše s 800 V) by totiž měla umožňovat vyšší nabíjecí výkon (až 300 kW), díky kterému se čas nutný k nabití baterií zkrátí na minimum – skoro 500 kilometrů byste tak měli mít nabitých za pouhých 20 minut u nabíječky. Stihnete si za tak krátkou dobu vůbec sníst bagetu, vypít kávu a prohlédnout novinky na sociálních sítích?

Foto: Lucid

Ohromující rychlost nejen na silnici, ale i při nabíjení – to vše a mnohem víc slibuje novinka firmy Lucid

Samozřejmě jde zatím o neověřená čísla výrobce, která prověří až oficiální měření při homologaci a hlavně pak skutečný provoz. Ale jde o jasný důkaz, že vývoj techniky elektromobilů uhání mílovými kroky vpřed. Kdoví, co všechno budou umět za rok, za dva, za pět…

Reklama

Načítám