Hlavní obsah

Ecce Homo Masters - špičkové závody do vrchu ve Šternberku!

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již dlouho jsme neviděli na našem území tak kvalitní a napínavé závody do vrchu. Víkendové Ecce Homo Masters se povedlo neskutečně a vy se nyní můžete podívat na fotoreportáž a přečíst si dojmy přímo z místa!

Článek

Závodní sezóna roku 2016 se pomalu a jistě blíží ke konci, různé série mají již vše odjeto či zbývají poslední z plánovaných podniků a nastává čas "srandazávodů" jakožto symbolického rozloučení s motoristickými akcemi roku 2016. Podobně by to mohlo vypadat i na jednom z nejznámějších českých kopců - ne-li tomu zcela nejslavnějšímu: Ecce Homo ve Šternberku.

Avšak tady se první říjnový víkend loučilo se sezónou ve velkém. Namísto exhibičních jízd přišlo ke slovu zápolení národů. Legendární trať však nehostila žádné šarvátky ani strkanice, ale závod FIA Hill Climb Masters, s dodatkem "Clash of chamipons, clash of nations" - neboli "Souboj šampiónů, souboj národů", ve kterém proti sobě závodí výběry nejúspěšnějších a nejrychlejších jezdců z jednotlivých národních šampionátů. Prostě jako když vezmete v cukrárně všechny skvělé dorty a slíznete z nich šlehačku s třešničkou. Poprvé se tato akce konala před dvěma lety v Lucemburském Eschdorfu a protože se jedná o bienále, tak byl český Šternberk druhou destinací jenž závod hostila.

Foto: Archiv Garáž.cz

Pořadatelé zvolili kompaktnější variantu téměř osmikilometrové tratě, konkrétně 3200 metrů dlouhý úsek končící za Sojkovou zatáčkou. Ve startovní listině figurovalo na stočtyřicet jmen ze čtrnácti zemí (premiérově se na start Ecce Homo přihlásili i závodníci z Velké Británie), na místo konání dorazilo 90% přihlášených - z počtu přibližně 130 startujících byla třetina jezdců na formulových vozech a "plackách", k tomu řada vozů WRC, okruhových GT3 a nejrůznějších prototypových speciálů. Ve srovnání s mistrovstvím Evropy bylo sice množství účastníků menší, zato však ochuzené hlavně o nižší kubatury a vozy s menším množstvím úprav.

Mezi diváky zaznívalo, že tak nabyté startovní pole ve Šternberku ještě nepamatují. Oba víkendové dny bylo co sledovat, sobota hostila dvě tréninkové jízdy a poté prezentaci jezdců a jejich vozů, v neděli proběhla trojice měřených závodních jízd. Obrazem se vracíme právě k sobotě, která přes drobná zdržení způsobená stávkující techniku, olejem na trati a jednou malou a druhou velkou nehodou probíhala podle plánů. Nedělní závod národů opanoval výběr Slovenska, nejrychlejšími jezdci ve svých kategoriích však byli Italové Simone Faggioli (třílitrová Norma-M20FC Zytek, kategorie 2) a Lucio Perrugini (Ferrari 458 Italia GT3, kategorie 1) a Brit Scott Moran (Gould GR61X-NME, kategorie 3).

Foto: Archiv Garáž.cz

Autor: Petr Bača

Video

Pokud byste zatoužili vidět ty nejlepš okamžiky tohoto zvodu rovněž na videu, pak se podvejte do našeho člnkuzde.

Reklama

Načítám