Hlavní obsah

Dušičky jsou tu. Pozor na nervozitu i sváteční řidiče

Foto: Shutterstock

Při cestě na hřbitov buďte opatrní na sebe i své auto

Každoročně začátkem listopadu vzpomínáme na naše blízké, kteří s námi již být nemohou. Je to trošku smutné období, což umocňuje také fakt, že je na silnicích mlhavo a brzy se stmívá. Při cestách na hřbitovy si proto dejte dobrý pozor jak na ty, kteří nejsou pravidelnými účastníky provozu, tak na nervozitu s návštěvou zesnulých spojenou.

Článek

Pojišťovny již několik let za sebou evidují z dušičkových cest několik tisíc pojistných událostí v celkové hodnotě i sto a více milionů. A to na jeden víkend v roce rozhodně není málo! Například v roce 2015 se den před Památkou zesnulých, na Dušičky a den poté přihodilo 857 pojistných událostí s průměrnou škodou přes 45 tisíc Kč. O rok později jich bylo ve stejném období evidováno o stovku více, tedy 957. Loni klienti pojišťoven oznámili 895 případů v celkové hodnotě přesahující 32 milionů korun.

Podle pojišťovny Allianz jsou nejčastějšími příčinami nehod vcelku standardní pochybení řidičů, tedy nedodržení bezpečné vzdálenosti, nedobrzdění, „přehlédnutí“ vozidla při couvání nebo vyjíždění z parkovišť u hřbitovů a květinářství, a nedání přednosti v jízdě. Pokud navíc ve dnech před Památkou zesnulých cestují motoristé na hroby večer nebo v noci po perném dni stráveném v práci, zvyšuje se v důsledku únavy také riziko mikrospánku za volantem. Jakkoliv to bude znít morbidně, věřte, že nebožtík na vás jistě pár hodin nebo jeden den počká. Nespěchejte a na návštěvu hřbitova si dejte dostatek času.

Nezapomínejte, že se na silnice vydává i velká spousta svátečních řidičů. Ti mohou společně se zhuštěným provozem a mokrými či namrzlými vozovkami představovat větší riziko vzniku dopravních nehod. Dobře se tedy na silnicích dívejte kolem sebe a raději se od takového řidiče držte stranou. Nejhorší, co můžete udělat, je vynervovat ho například blikáním nebo troubením.

Varují i policisté

Policisté každým rokem v období Dušiček zaznamenávají nejen několik krádeží věcí z hrobů nebo odložených věcí při úpravě hrobů, ale i z aut zaparkovaných na přilehlých parkovištích u hřbitovů. Policisté proto znovu varují, že naše auta nejsou trezor a případnému nenechavci stačí pár sekund k tomu, aby vás připravil i o drahý majetek. Proto při návštěvě hřbitovů nenechávejte v zaparkovaných autech raději vůbec nic. Při odchodu od auta zkontrolujte, že máte uzavřená okna a auto zamčené. Můžete tak předejít jak vykradení, tak i ukradení auta.

Reklama

Související témata:
Dušičky (Památka všech zemřelých)
Načítám