Hlavní obsah

Dragster z VW Lupo má dva motory a výkon 1 800 koní!

Foto: VeeDubRacing/Youtube

Pamatujete si na Volkswagen Lupo? Tenhle 3,5 metru dlouhý (spíš krátký) městský prcek byl ideálním nákupním košíkem na kolech: kompaktní, praktický, spolehlivý, a hlavně úsporný. Vždyť dokonce existovala i verze, která se spokojila s pouhými 3 litry paliva na 100 km! Jenže tahle závodní verze je naprosto, NAPROSTO jiná!

Článek

Na svědomí ji má rumunský závodní tým DOP Motorsport, kterému se podařil kousek hodný doktora Frankensteina. Vzali malý městský hatchback, prodloužili ho a rozšířili skoro až k nepoznání, nazuli mu tlusté závodní pneumatiky a interiér oholili až na kost, aby snížili hmotnost. To však ani zdaleka není všechno, jak už jste asi pochopili z obrovského mezichladiče stlačeného vzduchu v úsměvu tohoto FrankenLupa.

Trochu si totiž taky pohráli s výkonem. Prostě vyměnili malinký motor Lupa za 2,0 TSI z Golfu R. Naladěný na 900 koní. A aby toho nebylo málo, za sedadlo řidiče posadili ještě jeden takový motor. Takže suma sumárum: dva motory, dvě DSG převodovky, pohon všech kol a celkový výkon 1 800 koní. To už by mohlo jet docela rychle, co říkáte? Kdepak, je to přímo RAKETOVÉ!

Při své nejrychlejší jízdě na dráze Santa Pod Raceway v Anglii (tým kvůli tomu cestoval 2 400 kilometrů!) zajelo tohle monstrum čtvrtmíli za bleskových 9,22 sekundy (s cílovou rychlostí 259 km/h) – takovému času se dokáže přiblížit jen 1500koňové Bugatti Chiron s cenovkou přes 60 milionů korun!

Jenže na videu taky jasně vidíte, že dostat z FrankenLupa jeho nejlepší výkon je pořádná dřina – moc se mu nechce rozjíždět, a když už se konečně rozhýbe, divoce u toho protáčí všechna čtyři kola, a ještě silně táhne doleva. Takže je na něm evidentně ještě dost práce. Ale až ho doladí, bude zaručeně ještě rychlejší a brutálnější – odhad týmu hovoří o čase kolem rovných osmi sekund! Ale ty tři litry paliva by mu nejspíš nestačily ani na nastartování…

Reklama

Načítám